Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Guacamole – ta obcobrzmiąca nazwa jeszcze niedawno była zupełnie nieznana w Polsce. Dopiero od niedawna zaczęła się ona rozpowszechniać i zyskiwać coraz większą popularność wśród smakoszy. Pozycję tą można znaleźć w menu coraz większej ilości restauracji, szczególnie tych z kuchnią meksykańską. Ale rozpocznijmy o teorii, bo na pewno znajdą się jeszcze osoby, które nie mają pojęcia, o czym mowa. Sos guacamole to niezwykle smaczny, meksykański sos przyrządzony na bazie świeżego awokado. Swoje początki miał już w czasach azteckich, a nazwa pochodzi z języka nahuatl, „ahuacama alli” (w języku nahuatl „ahuacatl” – awokado „molli” – sos). Wtedy uważano, że sos ten jest afrodyzjakiem. Chwilę później przysmak ten chcieli sobie przywłaszczyć Hiszpanie, jednak natrafili na spory problem z hodowlą awokado i w ten oto sposób pozostał on własnością Meksykanów.
Sos guacamole
Podstawowa receptura sosu guacamole prócz awokado ma w swoim składzie również limonkę oraz sól. Istnieje już jednak mnóstwo odmian tego sosu i tak w poszczególnych z nich można spotkać pomidory, chilli, paprykę, cebulę, kolendrę, czosnek czy inne przyprawy. W krajach Ameryki Środkowej jest on tak znany, że dodaje się go prawie do każdej przystawki. U nas w Polsce najczęściej możemy spotkać go jako dodatek do placków tortilla. Sos ten upodobali sobie również bardzo Amerykanie, wszak jest to narodowość, która słynie z jedzenia różnorakich przekąsek i przystawek, dlaczego więc nie urozmaicić ich takim właśnie dodatkiem.
Guacamole – przepis
Opis sosu guacamole zachęcił już pewnie wiele osób do jego sporządzenia. Oto prosty sposób na jego zrobienie.
Widelcem rozgniatamy w miseczce 2 dojrzałe, obrane awokado wraz z 2 łyżkami soku z cytryny bądź też limonki oraz małym ząbkiem czosnku posypanym odrobiną soli. Do całości dodajemy 2 łyżki drobno posiekanej cebuli oraz według uznania – jedną bądź dwie łyżeczki sosu tabasco. Dodatkowo polecamy dodać do sosu jeszcze: drobno posiekane liście kolendry, pomidory, oliwę z oliwek oraz odrobinę papryczki chilli.
Wymienione składniki to tylko przykłady, tak naprawdę możemy dodać do niego wszystko, co odpowiada nam pod względem kulinarnym i czego jesteśmy zwolennikami. Każdy dodatkowy składnik nada temu sosowi oryginalny i niepowtarzalny smak i aromat. Bardzo ważnym jest, aby starannie dobrać składniki do przyrządzenia sosu. Awokado powinno być bardzo świeże i dojrzałe, podobnie inne składniki – inaczej trud jego zrobienia pójdzie na marne a sos najpewniej wyląduje w koszu. Jeśli jednak zadbamy o staranność jego wykonania możemy być pewni sukcesu i licznych pochwał usłyszanych od znajomych.
Guacamole – do czego podawać?
Wcześniej wspomnieliśmy, że guacamole dodawana jest najczęściej do placków tortilli. Jakie jednak jeszcze mamy przysmaki, które możemy z nim spożywać? Śmiało możemy podawać go z nachos, słonymi paluszkami, chipsami kukurydzianymi, w sezonie letnim smakuje również wyśmienicie z wszelkimi grillowanymi specjałami. Ogólnie nie bójmy się eksperymentować. Sosy i dipy mają to do siebie, że można je łączyć w zasadzie ze wszystkim – panuje jedna zasada – ważne by dobrze smakowało.
Polecamy więc nie czekać tylko ruszyć do sklepu, zaprosić znajomych i uraczyć ich tym smakowitym daniem – wtedy na pewno zyskamy miano kulinarnego mistrza a i sami będziemy mogli rozsmakować się w tym pysznym specjale.
Was this helpful?
0 / 0