Czym jest owoc guanabana? Charakterystyka, wygląd, smak
Owoc guanabana to flaszowiec miękkociernisty. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Antyli. Jest to małe drzewo, rosnące do wysokości 5 metrów, przystosowane do typowo gorącego klimatu. Kwitnie przez cały rok, a jego owoce dojrzewają w każdym miesiącu. Są one bardzo duże (do 3 kilogramów), nerkowatego kształtu, pokryte zieloną skórką. Miąższ owoców jest śnieżnobiały, niejednolity, zawiera jakby ciągnące się pasma delikatnej tkanki, z licznymi czarnymi nasionami. Smak guanabany jest bardzo oryginalny, słodkawo-kwaśny, przypominający krem poziomkowo-ananasowy.
Guanabana – zastosowanie
Jego owoce spożywane są na surowo. Można je jednak również wykorzystać do sporządzania orzeźwiającego napojów wieloowocowych, lodów, sałatek owocowych i innych deserów. Stosuje się je na orzeźwiające soki i w preparatach odstraszających owady. Kora ma właściwości antybakteryjne i przeciwwrzodowe.
Guanabana – jak go jeść?
Owoc można spożywać na surowo, po obraniu ze skórki. Jednak również będzie doskonały jako dodatek do deserów, sałatek bądź lodów. Można podać go w formie napoju, który doskonale orzeźwi w upalne dni. Doskonale smakuje obrany ze skórki, miąższ zaś wymieszany z mlekiem i cukrem, schłodzony z lodami. Ticos polewają owoce guanabana lokalnym piwem w celu uzyskania pożywnego koktajlu.
Guanabana – składniki odżywcze
Owoc ten jest bogaty w witaminę Bi C. Owoce te doskonale wzmagają mleko u matek karmiących. Liście tego owocu są zaś używane w celu wzmagania systemu immunologicznego. Kora owocu guanabana ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwwrzodowe. Indianie z liści tego owocu gotowali wywary w celu leczenia kataru, przeziębienia zaś utartymi nasionami zwalczali pasożyty. Olejem z wyciśniętych i niedojrzałych jeszcze owoców guanabana leczyli reumatyzm i artretyzm. Ponoć był również doskonałym lekiem na biegunkę gdy został zmieszany z mlekiem i słodkimi bananami.
Niestety są bardzo rzadko spotykane w Polsce.
Was this helpful?
0 / 0