Imbir

imbir_m-3361774 Imbir to wieloletnia roślina zielona bez której spora liczba ludzi na kuli ziemskiej nie wyobraża sobie ,życia i przygotowywania różnych specjałów w kuchni. Ma liczne zalety które trudno przecenić. Roślina ta pochodzi z tropikalnych terenów Azji gdzie nadal jest uprawiana. Znaczne plantacje znajdują się również w krajach Azji południowo-wschodniej w Ameryce Łacińskiej, Afryce oraz Australii.

imbir-marynowany_m-5671621 Wartości odżywcze imbiru

Wartości odżywcze – imbir to roślina która zawiera wiele składników odżywczych niezwykle istotnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. 100 gram tego produktu zawiera: 0,7 g tłuszczu, 1,4 białka, 8,7g węglowodanów, 20 mg wapnia, 45 mg fosforu, 7 mg żelaza, 387 mg potasu oraz witaminy tj: 4 mg witaminy C oraz witaminy B1 i B2. Ponadto 3% olejków eterycznych oraz 87g wody.

imbir-kandyzowany_m-9044229 Kaloryczność imbiru

Zbawiennie działanie imbiru w celach zbicia wagi jest dość dyskusyjne. Znani naukowcy dzielą się na jego zwolenników i tych którzy podważają jego właściwości odchudzające. Faktem jest jednak, iż korzenie imbiru zawierają niewiele tłuszczu bo zaledwie 0,7g w 100 g świeżego imbiru, ponadto ma zbawienne działanie dla układu trawiennego. Olejek zawarty w kłączu (3%) pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny, działa żółciopędnie i rozkurczowo i skutecznie przeciwdziała wzdęciom.

imbir-przyprawa_m-4546928 Wskazania i zastosowanie imbiru

Ta niezwykła roślina znalazła swoje miejsce nie tylko w kuchni jak również wykorzystywania jest w medycynie i kosmetologii. Wskazana jest w leczeniu wielu dręczących nas często dolegliwościach tj: wymioty, nudności, choroba lokomocyjna, bóle menstruacyjne, bóle reumatyczne, biegunki, nie strawności i zatruciach pokarmowych, jak również kaszlu z białą wydzieliną.

Jego niezaprzeczalną zaletą jest jego działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne. Imbir poprawia koncentracje, polepsza krążenie krwi, zmniejsza zlepianie płytek krwi, pomaga walczyć z migrenami i towarzyszącymi im mdłościami. W kuchni imbir wykorzystywany jest pod wieloma postaciami. To wspaniały dodatek do zup,sosów, ciasteczek korzennych, mięs zwłaszcza wieprzowiny. Często dodaje się go jako dodatek do kawy, herbaty i alkoholi.

Imbir w kosmetyce

W kosmetyce wykorzystywany jest w produkcji kosmetyków. Obecny w imbirze olejek imbirowy świetnie nadaje się do produkcji kremów ujędrniających, wyszczuplających i antycellulitowych.

Was this helpful?

0 / 0