Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Jajecznica to potrawa doskonale znana każdemu. Jadano ją za dawnych czasów i jada się ją po dziś dzień. Jest prosta w wykonaniu i daje wiele możliwości do wykazania się pomysłowością jej przyrządzenia. Jej podstawowym składnikiem są jajka (zazwyczaj kurze), zaś co zostanie do niej dodane zależy wyłącznie od naszych upodobań. Nadaje się wiele składników, a więc można w kuchni pofantazjować i stworzyć swoją ulubioną jajecznicę. Do usmażenia jajecznicy używamy różnego rodzaju tłuszczy: masła, oliwy, smalcu, margaryny, wytopionej słoniny, a w bardzo rzadkich przypadkach mleka, a szkoda że tak rzadko gdyż to najzdrowszy sposób. Jajecznica z dwóch jaj zawiera około 257 kcal.
Najczęściej dodawane składniki do jajecznicy: – kiełbasa, boczek, wędzona szynka, i inne tego rodzaju mięsa (w zależności od upodobań) – jajecznica na boczku to ulubione śniadanie wielu facetów, – mleko lub śmietanka, która dodana pod koniec smażenia, zmienia jajecznicę w bardziej pulchną i delikatną w smaku, – warzywa – takie jak pomidory, cukinia, szparagi, groszek, papryka, ogórek, czosnek – pyszna jest również jajecznica ze szpinakiem, – sery żółte, mozzarella, – trufle, kawior lub foie gras to dość wykwintne dodatki i nie przez każdego lubiane,’ – starta skórka cytryny (ewentualnie pomarańczy), limonki nada jajecznicy bardzo świeżego i bardziej wyrazistego smaku, – zwana jajecznicą rosyjską jest jajecznica z dodatkiem solonych kawałków śledzia, podsmażanego uprzednio na masełku, – w stylu greckim jajecznica przyrządzana jest z dodatkiem fety i pomidorów, – wiele innych składników takich jak pieczarki, imbir, kurkuma, chilli, kolendra, pietruszka, bazylia, tabasco i wiele innych.
Tak więc rodzajów jajecznicy jest tak wiele jak gustów ludzkich gdyż każdy przyrządza ją po swojemu.
Jajecznica – przepisy
Jajecznica z pomidorami
Składniki:
– Jajka (wedle potrzeby i uznania), – 1-2 średnie pomidory, – Pęczek szczypiorku, – Łyżka masła lub mleka, – Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy i parzymy wrzącą woda, by skórka łatwiej zeszła. Kroimy obrane pomidory na półplasterki. Do osobnego naczynia wbijamy jajka. Na patelni rozgrzewamy masło lub mleko (według uznania), wrzucamy pomidorki i smażymy na większym ogniu do uzyskania miękkości i odparowania soku z pomidorów. Dodać jajka i przyprawić. Smażymy mieszając delikatnie drewnianą łycha. Prawie gotową jajecznice posypujemy posiekanym szczypiorkiem co nada jej świeżości i wiosennego smaku. Smacznego!
Jajecznica z kurkami
Składniki:
– 30 dag kurek, – 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem, – 10 dag wędzonego boczku, – 8 jajek, – 4 łyżki śmietany, – 3 ząbki czosnku, – Przyprawy.
Przygotowanie:
Kurki należy bardzo dokładnie umyć i oczyścić. Płuczemy i większe kurki kroimy drobno. Rozgrzewamy na patelni masełko i wrzucamy pokrojony drobno boczek, smażymy do momentu wytopienia i zarumienienia. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę, smażymy do momentu zeszklenia. Dodajemy kurki i smażyć całość 15 minut na małym ogniu. Jajka wbijamy do osobnego naczynia, łączymy ze śmietaną, czosnkiem (przeciśniętym oczywiście) i dobrze wymieszać, doprawiając przyprawami. Gotową masę wylewamy na kurki i smażymy do momentu ścięcia się jaj. Jajecznice z kurkami na koniec posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ciemnym pieczywem. Smacznego!
Jajecznica z serem
Składniki:
– 4 jajka, – 3 łyżki masła, – Ser żółty, – Przyprawy.
Przygotowanie:
Ścieramy drobno ser na tarce lub kupujemy już gotowy. Jeśli nie posiadamy tarki można ser skroić w drobną kosteczkę lub cieniutkie paseczki. Rozpuszczamy masło na patelni. Do masełka dodajemy jajka i starty wcześniej ser żółty. Całość mieszamy i smażymy do ścięcia jaj. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami, polecam bazylię. Gotową jajecznicę można posypać szczypiorkiem dla lepszego smaku. Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0