Na to pytanie nie wielu z nas potrafi udzielić odpowiedzi, gdyż na co dzień brak nam czasu na wszystko, a już na pewno nie mamy czasu, by poznawać inne kultury i zwyczaje. Spożywając cokolwiek używamy zazwyczaj rąk lub sztućców tj. nóż, widelec i łyżka. Nic dziwnego więc, że nie mamy pojęcia o metodzie posługiwania się pałeczkami. Co niby mielibyśmy nimi jeść?
Metoda jest dużo prostsza niż mogłoby się wydawać, jednak by ją opanować należy poznać podstawowe wskazówki, które nie tylko ułatwią ale i umilą nam tę technikę jedzenia. Do jedzenia pałeczkami potrzebujemy dwóch pałeczek, którymi będziemy operować jedna dłonią. Jedna z nich trzymamy w dłoni, opierając ją z jednej strony o błonę pomiędzy kciukiem, a palcem wskazującym. Drugi koniec patyczka powinien znaleźć swe miejsce opierając się o koniuszek środkowego palca. Ułożenie pałeczki powinno przypominać trzymany przez nas długopis do pisania, używając do tego celu palca środkowego i serdecznego. Drugą pałeczkę trzymamy równolegle do poprzedniej, aby nie spadła, podtrzymujemy ją opuszkiem kciuka oraz środkiem palca wskazującego. Ważne aby pałeczki były ułożone równolegle do siebie, a ich końce nachodziły na siebie. Zadaniem dolnej pałeczki jest podtrzymywanie jedzenia, więc powinna pozostawać nieruchoma, zaś druga pałeczka, ma za zadanie operować poprzez ruchy palca wskazującego. Pałeczki najlepiej trzymać jak najbliżej końca, gdyż łatwiej złapiemy różnej wielkości kawałki jedzenia.
Jak jeść pałeczkami ryż?
Pewnie każdy z was zastanawiał się jak Japończycy jedzą pałeczkami ryż? Jedząc ryż pałeczkami, nie chwytamy go w pałeczki a nabieramy na pałeczki, łącząc ich końcówki razem, tak by powstała większa powierzchnia.
Jedzenia pałeczkami – wskazówki
- kończąc używanie pałeczek, należy ułożyć je w lewym kierunku ostrymi końcami,
- nie wypada stukać patyczkami w miseczkę, gdyż może to urazić gospodarzy i kulturę Japonii,
- nie wolno wbijać pałeczek w jedzenie, w Japonii to wyjątkowo złe maniery (wyjątkiem jest potrawa z kurczaka Yakitori),
- nie powinno się nigdy nikomu podawać jedzenia pałeczkami gdyż to metafora przechodzenia krewnych zmarłych do innego świata,
- podczas jedzenia pałeczkami należy zbliżać pałeczki do ust, nie na odwrót,
- nie wypada oblizywać pałeczek przy stole,
- podczas jedzenia pałeczkami zupy, wyciągaj pałeczkami kawałki składników, zaś wywar wypij z miseczki,
- jako nieprzyjazny gest, Japończycy uznają trzymanie pałeczek w dłoniach zwiniętych w pięść,
- w przypadku zbyt dużych kawałków podanych do zjedzenia, należy je przekroić patyczkiem,
- podczas jedzenia patyczkami nie używamy innych sztućców,
- ryż jedz z miseczki w której został podany.
Z czego wykonane są pałeczki?
Pałeczki japońskie wykonane są z bambusa, ich całkowita długość to 23cm, zaś końcówka zaostrzona. Chińskie pałeczki zaś wykonane są z surowego drewna lub bambusa, ich długość wynosi 27cm, a zakończenie w przeciwieństwie do japońskich, jest tępe.
Was this helpful?
0 / 0