Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Czy ugotowanie ryżu to skomplikowana procedura? Każdy z nas powie, że nie. W tym przepisie pokażemy Państwu jak ugotować ryż do sushi.
Jak ugotować ryż?
Najlepszy ryż do sushi to ten krótkoziarnisty i klejący się. Ryż należy płukać pod bieżącą wodą, tak długo, aż woda będzie całkowicie przejrzysta. Cierpliwości! Jeśli już cała procedura przebiegnie pomyślnie 🙂 to należy ryż zostawić na 30 minut w wodzie. Po upłynięciu tego czasu, należy go jeszcze raz dobrze opłukać, po czym nalewamy wody do garnka w proporcji mniej więcej 1:1,2 (ryż – woda). Jakość wody ma ogromne znaczenie, jeżeli chodzi o znakomity ryż do sushi. Tutaj woda butelkowa nie będzie przesadą. To najlepsza woda do przygotowania tego ryżu. Ryż należy gotować przez 15 minut pod przykryciem, aż odparuje cała woda, na początku należy cały czas ryż mieszać. Po ugotowaniu na 15 minut należy pozostawić ryż w garnku pod przykryciem, później należy przełożyć go do drewnianej miski i polać sosem do sushi. Zostawić do ostygnięcia, i gotowe!
Ryż do każdej potrawy gotowany jest inaczej, mały szczegół ma tutaj ogromne znaczenie, tak więc pamiętajmy o tym nawet gotując ryż na mleku dla naszych dzieci. Pamiętajmy, nie każde dziecko lubi twardy ryż, wiele woli ryż prawie rozgotowany na “swoistą papkę” dlatego, też dostosujmy się do naszych pociech, gotujmy ryż dłużej, lub krócej, by był jeszcze chrupiący. Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0