
Nie ma chyba osoby, która eksperymentując w kuchni nie spaliłaby czy przynajmniej przypaliła garnka czy czajnika. Nie zawsze warto wyrzucać sprzęt kuchenny. Często warto skorzystać ze starych domowych i ekologicznych sposobów walki ze spalenizną i jej przykrym zapachem.
- Jednym ze sposobów przywrócenia do życia spalonego garnka jest jego namoczenie (woda z solą) pozostawieniu garnka na 12 godzin a następnie „wyszorowaniu” go przy użyciu popiołu. To tani, ekologiczny, sprawdzony i skuteczny sposób.
- Kolejny skuteczny sposób wykorzystuje znaną od wieków sól. Garnek należy zasypać solą, dolać do niego ciepłej wody tak by powstała papka. Następnie należy go odstawić na kilkanaście godzin. Po tym czasie powinien dać się wyczyścić. Jeśli jednak spalenizna nie chce ustąpić warto dosypać jeszcze trochę soli dolać wody i gotową przez kilka minut pilnując aby woda się nie wygotowała. Spalenizna nie ma szans.
- Równie skuteczna choć o mocniejszym działaniu jest soda. Działamy jak w przypadku soli. Uwaga metoda ta nie służy jednak n
aczyniom aluminiowym.
- Kolejny sposób wykorzystuje ocet. Do garnka wlewamy wodę dolewamy do niej ¾ szklanki octu i 3-4 łyżek soli zagotowujemy i odstawiamy na noc. Rano spalenizna nie ma szans.
- Kolejna receptura na pozbycie się spalenizny wykorzystuje ziarna ryżu. Wsypujemy ryz zalewamy garnek z ryżem woda i gotujemy. Gotowe
- Dobrym czyściwem spalonych garnków okazuje się być również piasek. Przy jego pomocy czyścimy garnek.
- Tak popularna cola po zagotowaniu jej w garnku jest niezwykle skuteczna w walce nie tylko ze rdzą ale również spalenizną.
Mniej ekologicznymi sposobami wykorzystywanymi w walce ze spalonymi garnkami i naczyniami jest proszek do prania i vanish. Vanish należy rozcieńczyć z dużą ilością wody i gotować przez kilkanaście minut. Jeśli spaliliście naczynie teflonowe wystrzegajcie się tej metody. Bo nie pomoże a zaszkodzi. Podobnie postępujemy w przypadku proszku do prania.
Aby jednak nie być zmuszonym do stosowania tych różnych skutecznych sposobów warto podczas gotowania nie tracić głowy i kontrolować co się dzieje w naszej kuchni.
Was this helpful?
1 / 0