Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Niebawem minie 100 lat od wynalezienia pierwszej lodówki. Współcześnie nie wyobrażamy sobie życia bez chłodziarki, lodówki, zamrażarki. Z roku na rok producenci zasypują nas coraz to nowszymi modelami lodówek, z coraz bogatszą paletą funkcji. Ogarnięcie wszystkich tych nowinek wcale nie należy do zadań prostych i może skutkować wyborem wcale nie wymarzonego modelu. Podczas wyboru lodówki zachowajmy rozwagę między naszym potrzebami, a zasobnością portfela oraz między lokalizacją nowego sprzętu a funkcjonalnością wybranego modelu. Lodówkę kupujemy raz na kilka lat, dobrze zatem przemyślmy jej wybór. Mimo zatrzęsienia towaru w sklepach o fachowej pomocy sprzedawcy możemy niejednokrotnie tylko pomarzyć. Przeważnie poda on nam tylko parametry i wymiary lodówki, nie doradzi zaś w kwestii wyboru odpowiadającego nam koloru, optymalnej wielkości, pojemności czy wyposażenia wnętrza. Jeżeli gruntownie nie przemyślimy tych kwestii, może nas spotkać przykre rozczarowanie w postaci ogromnego rachunku za prąd. Zaskoczeniem będzie zamiana świetnie, jak nam się w sklepie wydawało, spasowanej lodówki w zawadzające na każdym kroku pudło. Co gorsza może się okazać, że pudło to, mimo rozkrzyczanej przez producenta ogromnej pojemności, mieści w sobie niewiarygodnie mało produktów. Dopełnieniem nieszczęścia może stać się atakująca nas przy każdym otworzeniu zamrażalnika porcja lodów i mrożonek. Na co wiec zwrócić uwagę?
Podstawowa kwestia to rozmiary lodówki. Owszem, zależą one w największym stopniu od miejsca, jakim dysponujemy. Nie jest to jednak czynnik jedyny, ponieważ przy zakupie powinniśmy dodatkowo zwrócić uwagę na: liczbę domowników, ich wiek – w przypadku dzieci dużo miejsca zajmują soczki, serki, jogurciki itp., na to jak często gotujemy i jak często robimy zakupy oraz na rodzaj tych zakupów i upodobania kulinarne członków rodziny. Ostatni czynnik jest o tyle istotny, że jeżeli np. kupujemy dużo warzyw i owoców to będziemy potrzebowali w lodówce dodatkowych szuflad, natomiast jeśli w rodzinie przeważają miłośnicy lodów potrzebny będzie spory zamrażalnik. To zaś w konsekwencji pociąga za sobą kolejne pytanie: jaki typ urządzenia wybrać? Chłodziarkę, zamrażarkę a może chłodziarko – zamrażarkę?
Typ urządzenia będzie zależny właśnie od tego co przechowujemy i jak długo przechowujemy. Chłodziarki służą do krótkoterminowego przechowywania świeżej żywności. To urządzenia jednodrzwiowe, utrzymujące temperaturę od +2 do +8 stopni Celsjusza. Zadaniem zamrażarki natomiast, jest długoterminowe przechowywanie żywności. Aby to osiągnąć temperatura w jej wnętrzu może sięgać -26 stopni Celsjusza. Przechowuje się w niej mrożonki i lody, a czas przechowywania zależy od stopnia schłodzenia. Chłodziarko – zamrażarki to urządzenia dwukomorowe, wyposażone w komorę chłodząca i mrożącą. Ważnym czynnikiem w każdym z tych urządzeń jest zdolność jak najdłuższego utrzymania niskiej temperatury po odcięciu zasilania. Generalnie, w przypadku chłodziarek, czas ten wynosi do 10 godzin. W najdroższych modelach chłodziarko – zamrażarek sięga do 33 godzin. Najdłuższej, w przypadku braku zasilania, niską temperaturę utrzymają zamrażarki – czas ten waha się od minimalnie 12 do nawet 124 godzin.
W wypadku lodówek większych poniesiemy większe koszty eksploatacji. Powinniśmy zatem wybrać model dwuagregatowy. Zastosowanie osobnych agregatów pozwoli na czasowe korzystanie z jednej tylko komory. Aktualnie pusta komora zostanie wyłączona i nie będzie niepotrzebnie nabijać rachunku za prąd. Poszukujmy modeli o najwyższej klasie energetycznej. Obecnie stosuje się 10 oznaczeń klas energetycznych: A+++, poprzez A++, A+, A, B, C, D, E i F oraz najsłabszą G. W uproszczeniu można powiedzieć, że czym niższa litera, tym lepiej. Fantastycznie jeżeli uda nam się kupić wymarzony model w klasie A+++ bo są to lodówki najbardziej oszczędne.
Jeżeli już znaleźliśmy odpowiedni dla siebie rozmiar, typ i klasę energetyczną warto przejść do kilku istotnych szczegółów. Przykładem może być pożądany przez wielu system No Frost. Dzięki specjalnemu systemowi osuszania i wymiany powietrza zapobiega on osadzaniu się szronu we wnętrzu lodówki i na przechowywanych w niej produktach. Automatycznie odbywa się również roztapianie szronu i odprowadzanie powstałych skroplin. Innym użytecznym rozwiązaniem może być system Fresk Frost Free, który zapewnia wyższy niż w przypadku standardowych urządzeń bezszronowych poziom świeżości przechowywanych produktów. Podwójny obieg powietrza, niezależny dla chłodziarki i dla zamrażarki, zapobiega przesuszaniu żywności. Istotnym elementem jest także powłoka antybakteryjna, która dzięki zawartości jonów srebra nie pozwala na rozwój pleśni i grzybów nawet na przeterminowanych i zepsutych produktach. Jeżeli zaś należymy do grupy zapominalskich przyda nam się alarm otwartych drzwi, który po upływie około 2 min. poinformuje nas o niedomkniętych drzwiach, nie pozwalając na podwyższenie temperatury wewnątrz urządzenia.
Was this helpful?
0 / 0