Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Sushi jest potrawą, która przyszła do nas, aż z Japonii i dziś cieszy się, również dużą popularnością w Polsce. Jej głównymi składnikami jest ryż, owoce morza, ryby, warzywa oraz grzyby, w zależności od upodobań. Bez względu na wybrane składniki i sposób przygotowania, ryż znajduje się w każdym sushi, a jego sekretnym dodatkiem jest odrobina kropli octu ryżowego. Wszystkie mięsne składniki są surowe, jednak w Polsce podaje się je również w postaci gotowanej lub parzonej. Sushi można jeść bez używania sztućców, najważniejsze jest zjadanie ich w całości, jednorazowo. Dodatkiem do Sushi jest sos sojowy, podawany osobno, do namaczania.
Rodzaje sushi:
• NIGIRI – SUSHI to rodzaj sushi, które formuje się w ręku. Na uformowany ryż w kształcie paluszka, kładziona jest ryba lub zazwyczaj dowolne owoce morza.
• MAKI – SUSHI to rodzaj sushi w postaci zawiniętych składników (ryż, ryba, ogórek, itp.) w płacie wodorostu. Podczas tej metody, składniki zawijane w płacie oraz rolowane na macie bambusowej.
• TEMAKI – SUSHI tworzone głównie przez biesiadników. Podawane na tacy wszystkie składniki osobno, aby każdy stworzył kompozycję według własnego uznania.
• CHIRASHI – SUSHI to inaczej miska z ryżem i położonymi na nim kawałkami ryby. Całość pokryta kawałkami grzybów lub warzyw.
Jak zrobić sushi w domu? Czy można wykonać sushi samemu? Zdecydowanie tak, gdyż nie jest potrawą specjalnie skomplikowaną, głównie z powodu większości gotowych składników.
Jak wiec przygotować sushi w domu, krok po kroku?
Trzeba najpierw przygotować potrzebne składniki, a dokładnie : • ryż (najlepiej krótko ziarnisty i klejący się), • ocet ryżowy (bez niego cała potrawa nie ma sensu), • sól, • cukier, • sos sojowy, • prasowane algi (czyli plastry wodorostów), • marynowany imbir, • ryby • miękkie awokado, • ogórek,
• oraz przybory takie jak: pałeczki, maty bambusowe (do łatwiejszego zawijania), ostry nóż bez ząbków.
Jak zrobić sushi maki Potrzebna nam będzie miska z wodą (by móc oczyszczać w niej palce. Na matę bambusową kładziemy płat wodorostów chropowatą stroną do góry. Na większej części płatu kładziemy cienką warstwę wystudzonego wcześniej ryżu, tak by był widoczny spod niego wodorost. Moczymy ręce w misce z wodą. Przyklepujemy ryż, aby stał się zwarty. Nie za mocno, gdyż ryż musi się kleić, a wodorosty nie mogą się zmoczyć. Następnie w połowie ryżu układamy pozostałe składniki i delikatnie smarujemy palcem zanurzonym w wasali krawędź wodorostów (stronę bez ryżu). Następnie zaginamy matę do środka, dociskamy jej krawędź ryżu, tuż za nadzieniem (tak by zakleić całą zawartość) i rolujemy do końca przesuwając matę. Rolkę kroimy ostrym nożem na małe kawałki.
Sposób podania sushi – podajemy na małych deseczkach, dodatkowo miseczkę z sosem, wasabi i imbir oraz pałeczki. Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0