Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Kakao – jest smaczne i przyjemnie pachnie. To napój szczególnie lubiany przez małe dzieci. Kakao jest też ważnym składnikiem, wielu smacznych słodkich wypieków i przekąsek. Nadaje im przy tym odpowiedni kolor – przyjemnie brązowy oraz aromat. Można je też dodać dla smaku jako posypkę do lodów lub koktajlów mlecznych. Jednakże my skupimy się na zdrowotnym aspekcie kakao.
Kakao to nic innego jak sproszkowane ziarna owoców kakaowca. Jest ono stosowane do wyrobów cukierniczych takich jak czekolada, napoje, polewy, wiórki czekoladowe, masy czekoladowe, smaczne musy oraz cukierki. Trudno byłoby znaleźć osobę, która powiedziałaby, że nie cierpi kakao. Trzeba też podkreślić, że w dawnych czasach to właśnie ziarna kakaowca stanowiły formę zapłaty.
Kakao – właściwości
Jest ono przede wszystkim zalecane dla dzieci, które są w okresie dojrzewania. Jest ono bowiem bogate w białko i daje bardzo ważny surowiec do budowy ich kości. Po za tym posiada w sobie również małe ilości dobrze wchłanianego tłuszczu a także dwa alkaloidy, które są w stanie pobudzić nas do życia. Chodzi mianowicie o teobrominę oraz kofeinę. Pierwsza z nich daje nam możliwość regeneracji po wysiłku zarówno psychicznym jak i fizycznym. Wykorzystuje się je do wyrobu wszelkiego rodzaju słodkości oraz kosmetyków. Zaś sam wpływ na zdrowie jest wręcz ogromny. Nie tylko bardzo dobrze regeneruje, ale daje nam również bardzo duże możliwość budowy struktury organizmu. Dzięki niemu nasze mięśnie budują się znacznie szybciej a także są trwalsze. Warto zatem korzystać z takiej możliwości.
Kakao – przepis
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy jedynie zagotować mleko i rozmieszać w nim kakao. Uzyskujemy w ten sposób gotowy napój, który możemy od razu pić, jako ciepłe lub na zimno po ostygnięciu. Obydwie formy są bardzo dobre. Bez względu więc na wiek, warto sięgać po kakao w różnych jego postaciach. Jest ono jak widać szalenie zdrowe i sprzyja naszemu ustrojowi.
Was this helpful?
0 / 0