Kaki

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Owoce kaki pochodzą ze wschodniej Azji i są najstarszym owocem uprawianym w Chinach Północnych, Korei Południowej i Japonii. Przypominają kształtem i kolorem pomidory, lecz nie mają z nimi więcej wspólnego oprócz wyglądu. Roślina, na której owoce rosną to drzewo z okrągłą koroną o wysokości od 4 do 8 metrów. W czasie dojrzewania owoców jesienią gubi swoje liście. Skóry tego owocu raczej nie jemy. Nie jest trudna do usunięcia, ponieważ jest cienka jak skóra pomidora. W środku jest miąższ oraz pestki.

Kaki, persymona, hebanek, szaron, hurma… jak to smakuje?

Smak owocu możemy porównać do brzoskwini lub moreli z lekkim dodatkiem wanilii. Po zerwaniu, aby owoce dojrzały przechowuje się je 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Przyrządza się je na surowo najlepiej z dodatkiem soku cytrusowego, pomarańczowego lub morelowego likieru. Jest także świetnym dodatkiem do bitej śmietany i lodów.

Kaki – kalorie

Owoce egzotyczne, jakimi są kaki ma dla nas jeszcze wiele tajemnic. Czy jest naprawdę wartościowy i warto go jeść? Już ustalenie samej nazwy nie jest proste. Niektórzy nazywają go owocem sharona, inni hurma, a jeszcze inni hebanek albo persymona. Jest to owoc o sporej zawartości karotenu. Dojrzałość owocu możemy sprawdzić po przezroczystości skórki. Kaki, jak na owoc jest bardzo kaloryczny. Na 100g produktu przypada 69 kcal.

Kaki – witaminy

Kaki ma wiele witamin, w 100 gramach owocu znajdziemy następujące witaminy:

• Witamina A: 267 µg, • Witamina E: 0,8 mg, • Witamina K: 10 µg, • Niacyna: 0,4 mg, • Witamina B5: 0,2 mg, • Witamina B6: 0,1 mg, • Biotyna: 0,3 µg, • Witamina B9: 7,5 µg,

• Witamina C: 15 mg.

Kaki – wartości odżywcze Kaki zawiera bardzo wiele mikroelementów, jakże ważnych dla naszego organizmu: • Sód: 5 mg, • Potas: 170 mg, • Wapń: 8 mg, • Magnez: 8 mg, • Fosfor: 25 mg, • Żelazo: 0,4 mg, • Cynk: 0,1 mg, • Miedź: 0,1 mg, • Mangan: 0,4 mg,

• Jod: 1,8 µg.

Owoce świetnie smakują w sałatkach owocowych. Kaki nadaje intensywny i słodki smak. Dobre połączenie to sałatka z bananem i pomarańczami. Słodkość owocu jest tak duża nie wymaga dosładzania przez sztuczne cukry. Prosta sałatka w przygotowaniu. Owoce przecinamy na pół i oddzielamy miąższ od skórki. Kroimy go w kostkę i wrzucamy do miseczki. Pomarańczę kroimy w plastry i tnąc każdy dookoła pozbywamy się skórki. Banana również kroimy na mniejsze części w plastry lub kostkę. Dla intensywności smaku możemy również dorzucić kilka ziaren granatu. Polewamy wszystko jogurtem i dokładnie mieszamy. Na koniec możemy skropić całość kilkoma kroplami soku z limonki nada to rześkości. Taka sałatka jest idealna na ciepłe dni, żeby dostarczyć organizmowi potrzebne kalorie i witaminy bez jedzenia ciepłych i ciężkich potraw.

Kaki ma swoje odmiany. Można je podzielić na dwie grupy: owoce zawierające dużo taniny (garbnik o właściwościach ściągających) oraz niemające taniny. Gdy dojrzewa jest cierpki i wówczas ma sporą ilość taniny. Jeżeli osiągnie swoją dojrzałość robi się słodki i traci cierpkość. W miąższu tego pierwszego jest 8 pestek, natomiast drugi owoc nie ma pestek i garbnika. Jest to owoc uznawany na całym świecie jako produkt bardzo bogaty w witaminy i wprowadzenie go w swoją dietę może tylko zaowocować pozytywnie na nasz organizm, oczywiście gdy nie jesteśmy na niego uczuleni.

Was this helpful?

2 / 0