Kania smażona

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Czubajka kania zwana przez grzybiarzy „sową” to gatunek grzyba, który należy do rodziny pieczarkowatych. Czubajka kania to grzyb dostępny w lasach na całym terenie Polski w okresie od lipca do listopada. Czubajka kania jest grzybem jadalnym w całości oraz uważanym za bardzo smaczny. Jedyną częścią grzyba, która może być nie smaczna, to plamki, które w smaku są gorzkawe.

Jak przyrządzać kanię?

Czubajka kania najczęściej przyrządzana jest w formie kotleta bądź smażone same kapelusze z chlebem. Młodych grzybów nie powinno się zjadać gdyż często można je pomylić z muchomorami. By zbierać grzyby czubajki kani należy bardzo dobrze znać te odmianę grzyba, gdyż pomyłka z trującym muchomorem sromotnikowym może być śmiertelna.

Kania smażona

Składniki:

– 6 kani, – 4 łyżki masła, – 2 łyżki oleju z ziaren lub słonecznikowego, – 3 jajka, – 2 łyżki mąki, – 0,5 szklanki bułki tartej, – pieprz, – sól.

Sposób przygotowania:

Kanie należy dokładnie obejrzeć czy na pewno nie zostały pomylone z muchomorem sromotnikowym. Czyścimy je dokładnie, odcinamy ogonki i myjemy pod bieżącą wodą, delikatnie starając się by nie uszkodzić. By osuszyć je z nadmiaru wody układamy kapelusze na papierze. Grzybki posypujemy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Kanie obtaczamy z obu stron w mące, jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło połączone z olejem i smażymy z obu stron przez około 3 minuty. Odsączamy z tłuszczu podobnie jak z wody, na papierze.

Jak podawać kanię?

Kania jest bardzo smaczna w smaku. Można ją podawać z sałatką pomidorową lub innymi warzywami, grzankami lub zajadać zupełnie same.

Was this helpful?

0 / 0