Karambola

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

karambola_m-6364534Czym jest owoc karamboli?

Oskomian pospolity (karambola, gwieździsty owoc) – Jest o gatunek drzewa tropikalnego z rodziny szczawikowatych. Środowisko jego naturalnego pochodzenia to Malezja, oraz Indonezja. Spotykane są także w Afryce, na Florydzie, Hawajach, czy w Brazylii.

karambola-owoc_m-3366464 Owoc karamboli – wygląd

Jest to duży owoc przypominający żółtą wydłużoną jagodę z podłużnymi żebrami, które w owocach w pełni dojrzałych mają wierzchołki barwy brązowej. Owoc otoczony jest woskowaną skórką. Kształtem przypomina wydłużoną gwiazdę. Drzewo owocu karamboli jest wiecznie zielone, a jego korona całkowicie kulista. Drzewo karamboli kwitnie cały rok, a jego owoce dojrzewają około 8 tygodni.

karambola-wlasciwosci_m-1861116 Karambola – zastosowanie

Owoce są jadalne i mają słodko-kwaśny smak. Pojawiają się w Polsce w sprzedaży od momentu jesieni do końca wiosny, są jednak mało znane w naszym kraju. Można je spożywać na surowo w całości, ze skórką i nasionami po dokładnym umyciu. Zawierają chrupiący, soczysty miąższ bez włókien. Owoce karamboli można śmiało przechowywać w lodówce przez około 3 tygodnie. Odmiany owocu karamboli, które w smaku są bardziej kwaśnawe, sa przeznaczane do marynowania, na sosy, wina lub dżemy. Owoce karamboli można również suszyć lub kandyzować, wystarczy w tym celu nakłuć ich skórkę.

karambola-jak-jesc_m-8918630 Karambola – gdzie kupić?

Jest dostępny już w dużych sklepach w Polsce, jednak występują dość rzadko, zazwyczaj w okresie wiosenno- jesiennym.

Karambola – wartości odżywcze

Owoc karamboli zawiera sporą ilość witaminy C, wapno oraz witaminę A.

Was this helpful?

1 / 0