Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Czym jest owoc karamboli?
Oskomian pospolity (karambola, gwieździsty owoc) – Jest o gatunek drzewa tropikalnego z rodziny szczawikowatych. Środowisko jego naturalnego pochodzenia to Malezja, oraz Indonezja. Spotykane są także w Afryce, na Florydzie, Hawajach, czy w Brazylii.
Owoc karamboli – wygląd
Jest to duży owoc przypominający żółtą wydłużoną jagodę z podłużnymi żebrami, które w owocach w pełni dojrzałych mają wierzchołki barwy brązowej. Owoc otoczony jest woskowaną skórką. Kształtem przypomina wydłużoną gwiazdę. Drzewo owocu karamboli jest wiecznie zielone, a jego korona całkowicie kulista. Drzewo karamboli kwitnie cały rok, a jego owoce dojrzewają około 8 tygodni.
Karambola – zastosowanie
Owoce są jadalne i mają słodko-kwaśny smak. Pojawiają się w Polsce w sprzedaży od momentu jesieni do końca wiosny, są jednak mało znane w naszym kraju. Można je spożywać na surowo w całości, ze skórką i nasionami po dokładnym umyciu. Zawierają chrupiący, soczysty miąższ bez włókien. Owoce karamboli można śmiało przechowywać w lodówce przez około 3 tygodnie. Odmiany owocu karamboli, które w smaku są bardziej kwaśnawe, sa przeznaczane do marynowania, na sosy, wina lub dżemy. Owoce karamboli można również suszyć lub kandyzować, wystarczy w tym celu nakłuć ich skórkę.
Karambola – gdzie kupić?
Jest dostępny już w dużych sklepach w Polsce, jednak występują dość rzadko, zazwyczaj w okresie wiosenno- jesiennym.
Karambola – wartości odżywcze
Owoc karamboli zawiera sporą ilość witaminy C, wapno oraz witaminę A.
Was this helpful?
1 / 0