Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Kasza gryczana to rodzaj kaszy wytwarzanej z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Jej odmianę, kasze krakowską, produkuje się głównie w Polsce. Bogate ma kasza gryczana wartości odżywcze. W swoim składzie zawiera dużą ilość białka, węglowodanów oraz składniki mineralne, witaminy B₁, witaminy PP, witaminę E, a także związki mineralne tj. wapń, żelazo, kwas foliowy, fosfor, potas i magnez. Białka zawarte w kaszy są bardzo cennym źródłem witamin. Kasza zawiera sama w sobie spora ilość potasu, a nie solona ma bardzo małą ilość sodu, co wpływa korzystnie na organizm przy wielu dolegliwościach.
Kasza gryczana – właściwości
Kasza gryczana jest znana również w dziedzinie medycyny (ludowej) jako pokarm, który pomaga w rozgrzaniu i ogranicza występowanie obfitych miesiączek. Zarówno sama kasza, jak i jej wywar mają lecznicze działanie. Wywar z kaszy gryczanej często podawano przy występujących biegunkach.
Dziś kasza gryczana jest znana głównie jako dodatek do dań podawanych na gorąco. Odpowiednia do dań mięsnych jak i warzywnych (wegetarianie i weganie potrafią wyczarować z kaszy gryczanej naprawdę niesamowite dania). W połączeniu z sosem, surówką i innymi tego rodzaju dodatkami, tworzy pełnowartościowy posiłek. Kasza gryczana jest lekko strawna i syta.
Kaszę gryczaną zaleca się dla: • osób z nadciśnieniem, • osób cierpiących na choroby serca, • osób cierpiących na choroby układu krążenia, • osób cierpiących na niedokrwistość, • osób zagrożonych anemią, • osób żyjących w ciągłym napięciu i stresie, • osób skłonnych do depresji, • diabetyków, • dzieci, • kobiet w ciąży lub karmiących piersią, • osób starszych, • osób z zaburzoną czynnością jelit,
• rekonwalescentów.
Kasza gryczana – dieta
Kasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych. Jej dużo zaletą jest to iż nie zakwasza organizmu, a zawarta w niej skrobia wchłania małą ilość wody, którą powoli oddaje. Nie zawiera w swoim składzie glutenu, a więc zaleca się ją również do diety bezglutenowej.
Kasza gryczana cieszy się największa popularnością po ugotowaniu na sypko. Idealnie dopasowana ze zrazami, gulaszem, zsiadłym mlekiem. Nadaje się również do wyrobów pasztetów, placków, nadziewanego kurczaka lub zapiekanek. Dokładnie zmielona może zastąpić mąkę gryczaną, używaną do wszelkiego rodzaju wypieków np. naleśników.
Odmiana kaszy gryczanej czyli krakowska, która występuje w postaci wypolerowanej i rozdrobnionej kaszy, zawiera w swoim składzie o wiele mniej wartości. Zazwyczaj podawana w daniach słodkich lub powiązana z suszonymi warzywami np. koperkiem, czosnkiem, grzybami, jako dodatek do mięs.
Kasza gryczana – gotowanie
Kaszę gryczaną przed gotowaniem należy kilkakrotnie, dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i odsączyć na sitku, gdyż zawiera w sobie wiele zanieczyszczeń. Do ugotowania kaszy gryczanej należy użyć odpowiedniej ilości wody, by nie utracić jej cennych składników. Na szklankę kaszy gryczanej należy użyć 2 szklanki wody. Do gotującej się wody należy dodać odrobiny tłuszczu np. masła, by ziarenka się nie kleiły. Kaszę gotujemy pod przykryciem do momentu wchłonięcia przez ziarenka wody.
Was this helpful?
1 / 0