Kawior

kawior czarny

Kawior, cóż to takiego? Wielu z nas nigdy nie miało go w ustach, jednak często o nim słyszymy oglądając w telewizji bogatego pochodzenia dania. Kawior najczęściej podawany w filmach na dworach królewskich, bądź w bogatych rezydencjach, na co dzień rzadko spotykany wśród prostych ludzi. Dlaczego? Czy jest niedostępny, drogi, a może zwyczajnie boimy się go użyć, bo z czym to się je?

Kawior to nic innego jak solona ikra ryb jesiotrowatych. Kawior ma wiele odmian, a mianowicie występuje kawior czarny, czerwony, rosyjski lub norweski, w zależności od pochodzenia (ryby). Często kawiorem nazywa się również jajka ślimaków, co jest bardzo popularne we Francji.

Kawior – historia

Kawior najszybciej znany był w Rosji, już od XII w. rybacy podawali kawior dla Iwana IV, który na stałe wprowadził zarówno kawior jak i jesiotra do kremlowskiego jadłospisu. Z początku kawior był przedmiotem monopolu państwowego, centrum przemysłu rybnego, które przetrwało do dzisiejszych czasów, ulokowano w Astrachaniu. To właśnie Rosję symbolizuje kawior. Głównym źródłem kawioru były jesiotry z Morza Kaspijskiego, przez co o mały włos nie doszło do ich wyginięcia. Dziś największym producentem kawioru są Stany Zjednoczone, które w przeciągu roku produkują go około 4500 kg.

Kawior – jak podawać i jak jeść?

Choć dziś form podawania kawioru jest bardzo wiele, jednym z najpopularniejszych jest kawior schłodzony z tostami i masłem. Kawioru nie powinno się rozsmarowywać na pieczywie, a jedynie na niego nakładać. Do czarnego kawioru często jako dodatek podaje się koniak lub zimną wódkę, choć wiele osób chwali sobie również wino lub szampana.

Kawior – wartości odżywcze

W 100 g kawioru zawarte jest około 200 mg sodu oraz 90 mg fosforu. Wartość kaloryczna to około 280 kcal, zaś w czerwonym kawiorze 270 kcal.

Kawior czarny i Kawior czerwony
Kawior czarny i Kawior czerwony

Kawior – zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Kawior nie tylko lubiany jest w kuchni, również swe zastosowanie znalazł w kosmetyce. Dzięki dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i amoniaków, produkty na bazie kawioru przyśpieszają odnowę komórek oraz umożliwiają wnikanie w głąb skóry białek oraz enzymów. Zwiększa się także w dużej mierze przyswajanie witaminy A, pomagającej w pobudzaniu naskórka do odnowy. Zawarty w nim fosfor odżywia i wzmacnia znacznie skórę. Mikroelementy nawilżają skórę, zaś fosfolipidy przeciwdziałają parowaniu wody ze skóry. Dzięki temu skóra jest gładsza oraz bardziej elastyczna. Kawior dostarcza skórze witamin A, E oraz D, dzięki czemu zwalnia proces starzenia.

Was this helpful?

1 / 0