Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Kiełbasa wiejska jest jedną z najbardziej popularnych kiełbas i z pewnością najbardziej lubianych. Nadaje się do spożycia na wiele sposobów przy wielu okazjach. Można ja wykonać domowym sposobem lub zakupić w dowolnym sklepie mięsnym.
Kiełbasa wiejska – do czego pasuje najlepiej? Kiełbasę wiejską można spożyć: • na gorąco z pieczywem lub innymi dodatkami, • na zimno do kanapek lub jako przekąska, • do koreczków, • jako dodatek do ciepłych potraw, • na Wielkanoc, • w słoiku, • suszoną, • wędzoną, • pieczoną na grillu,
• z wszelkimi dodatkami.
Kiełbasa wiejska – przepis
Kiełbasa wiejska – skład:
– około 10kg chudego mięsa, – 2,5 kg słoniny, – 150g soli, – 10g ziela angielskiego, – około 8 ząbków czosnku, – 40 g pieprzu.
Sposób przygotowania kiełbasy wiejskiej
Chude mięso oraz słoninę należy drobno pokroić i razem połączyć. Dodać przyprawy i całość dokładnie wymieszać w taki sposób by się nie posklejało mięso gdyż może w ten sposób stwardnieć. Jelita napełniamy gotowym wyrobem z mięsa i zawieszamy w przewiewnym miejscu gdzie występuje odpowiednia temperatura. Po upływie 2-3 dni należy kiełbasę wędzić przez kilka następnych dni zimnym dymem.
Kiełbasa wiejska – kalorie
Kiełbasa wiejska w 100g zawiera około 295 kcal.
Was this helpful?
0 / 0