Koktajl bananowy

Koktajle owocowe są jedną z tych potraw, które najchętniej spożywamy w upalne letnie dni. Wtedy nie mamy chęci na tłuste, gorące i długo gotujące się dania i chcemy szybko zaspokoić głód jakąś lekką i sycąca potrawą. Koktajl bananowy jest jedną z wersji koktajli owocowych, która także posiada wiele odmian. Jedno jest pewne – posiada on wiele witamin i składników odżywczych, dzięki którym odzyskamy energię i orzeźwimy się w błyskawicznym tempie. Choć koktajl trudno uznać za pełnoprawny posiłek, to jest on na tyle bogaty, że raz na jakiś czas można go potraktować jako danie obiadowe. Co najważniejsze, przepadają za nim dzieci, ponieważ jest słodki i można go pić przez słomkę, co dodatkowo uatrakcyjnia go w oczach najmłodszych łasuchów.

Podamy tu kilka wersji koktajlu bananowego. Do najbardziej podstawowej będziemy potrzebować jedynie bananów i maślanki, która można zastąpić także kefirem lub jogurtem naturalnym. Banany obieramy, kroimy na cząstki, wrzucamy do miksera i wlewamy mleczny napój. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Podajemy z kostkami lodu. Możemy także dosłodzić nasz koktajl brązowym cukrem Równie dobrze smakuje ten koktajl bananowy z mlekiem.

Kolejna wersja jest bardziej urozmaicona. Musimy przygotować trzy duże, dojrzałe banany, dwie szklanki tłustego mleka, pół szklanki śmietany kremówki, sok z połowy cytryny, 4 łyżki brązowego lub zwykłego cukru oraz szczyptę cynamonu. Umieszczamy wszystkie składniki w mikserze lub blenderze i miksujemy na gładka masę. Możemy udekorować szklanki plastrami bananów i truskawek.

Do kolejnego przepisu, bardziej odżywczego, będziemy potrzebować dwóch bananów, 3-4 łyżek miodu, szklanki jogurtu naturalnego oraz dwóch łyżek musli lub granoli. Możemy wrzucić do blendera również kilka orzechów włoskich, wtedy nasz koktajl zyska ciekawy aromat i smak. Doskonały dodatkiem są również przyprawy korzenne, takie jak cynamon lub kardamon, jednak nie należy przesadzać z ich ilością, by nie stłumiły smaku bananów. Do wysokich szklanek wrzucamy 2-3 kostki lodu i uzupełniamy koktajlem. Dodatek musli sprawia, że koktajl doskonale nadaje się na śniadanie, ponieważ dostarcza niezbędnych składników odżywczych i witamin i podnosi poziom energii.

Kolejny przepis zawiera w sobie dwa banany, 10 dag kremowego serka waniliowego, szklankę mleka oraz cukier i cynamon. Postępujemy dokładnie, jak w przypadku wcześniejszych wersji, czyli wszystko razem miksujemy. Wanilia świetnie koresponduje ze smakiem bananów, natomiast cynamon stanowi kontrapunkt dla tych kremowych, delikatnych smaków i nieco zaostrza całość. Możemy w tym wypadku dodać również soku z cytryny lub pomarańczy.

Oczywiście nie musimy ograniczać się wyłącznie do jednego gatunku owoców. Z powodzeniem możemy łączyć banany z truskawkami, malinami, brzoskwiniami czy morelami a nawet ananasem. Możemy też zrobić koktajl bananowy z alkoholem, koktajl bananowy z kiwi czy dietetyczny. Doskonałość tego przepisu polega na tym, że można komponować nieskończenie wiele smaków a efekt zawsze będzie doskonały. Spędzimy w kuchni nie więcej niż pięć minut a zyskamy pyszny koktajl bananowy – wartościowy posiłek lub po prostu pyszny deser.

Was this helpful?

0 / 0