Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Kawa dla wielu z nas to rytualny sposób rozpoczęcia dnia. Pijamy espresso, subtelne latte, cappuccino czy też zwykłą czarną, jednak czy jeszcze nam się to nie znudziło? Może już czas sięgnąć po coś zupełnie nowego, co zaskoczy nas nie tylko swoim odmiennym smakiem?
Kopi luwak
Kawa kopi luwak to rodzaj kawy pochodzący z południowo-wschodniej części Azji. Co was za pewne teraz zdziwi, kawa kopi luwak nie powstaje tak jak inne kawy. Jest bowiem wytwarzana z ziaren, które wydobywa się z odchodów zwierząt rodziny łaszowatych , zwanych cywetami lub w ich języku luwak. Jak to się dzieje? Słynny łaskun z rodziny łaszowatych, zwany również pod nazwą łaskun muzang lub cyweta, uwielbia zajadać owoce kawowca. Każdej nocy wybiera się więc na łowy i buszując po gałęziach drzew indonezyjskich, poszukuje swego przysmaku, a mianowicie dojrzałych, słodkich o kolorze soczystej czerwieni, owoców kawowca. Z tego względu iż miąższ jest trawiony, nasiona zostają wewnątrz. W momencie gdy dochodzi do nadtrawienia przez enzymy trawienne, nasiona zostają wydalane. Zwierzę wybiera wyłącznie najlepsze i najokazalsze owoce, które przechodząc przez przewód pokarmowy, tracą swój gorzkawy smak i zyskują zupełnie nowy aromat. Kawa zostaje uprzednio zebrana przez mieszkańców wysp indonezyjskich oraz Filipin i Wietnamu. Następnie zostaje oczyszczona i wyprażona i zmielona jak każda inna kawa. Skup tejże kawy jest bardzo wysoki, przez co mieszkańcy terenów gdzie zamieszkują łaskuny, łapią je i karmią owocami kawy, dla łatwiejszego łupu, można powiedzieć prowadzą ich hodowlę.
Czym się różni kawa kopi luwak od innych kaw?
Kawa kopi luwak jest bardzo gęstym (porównywalnie do syropów) i o mocnym aromacie napojem. Jest aksamitna, o bogatym i niepowtarzalnym smaku, zdecydowanie różniącym się od innych kaw. Można w niej wyczuć odrobinę kawy i karmelu, co pozwala być jej jeszcze bardziej wyjątkową. Wielu smakoszy kawy uważa, że smak kopi luwak jest szczególnie stęchły i ziemisty, jaki jest naprawdę? Najlepiej ocenić samemu.
Kopi luwak – parzenie
Woda do zaparzenia tej kawy powinna mieć ok. 95 stopni celsjusza. Kopi luwak można parzyć w dzbanku z filtrem (bez użycia prądu) lub gotować ją na gazie (ma wówczas wyrazisty smak i zawiera zdecydowanie więcej kofeiny). Można ją przyrządzać również w ekspresie z filtrem.
Kopi luwak – cena
Kopi luwak to najdroższa kawa na świecie, gdyż jej kilogram kosztuje aż około 4000zł. Niestety jej roczne zbiory nie są dość duże, określa się je na około 400 kg rocznie. Najchętniej kawę kupują Stany Zjednoczone i Japonia, stają się jej stałymi klientami. Kawa luwak jest już dostępna w Polsce, choć jeszcze rzadko spotykana. Czy przetrwa i wciąż będzie w produkcji? Tego nie wie nikt, z pewnością jednak jest wyjątkowa i warta degustacji szczególnie przez smakoszy kaw.
Was this helpful?
0 / 0