Kotlety z jajek

Kotlety z jajek

Kotlety z jajek to potrawa, którą znają doskonale nasze mamy, babcie i prababcie. Jarski odpowiednik mielonych nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Zimne kotlety jajeczne świetnie smakują na kanapkach, z dodatkiem świeżego pomidora, ogórka i czerwonej cebulki. Można także zaproponować je swoim bliskim podczas Świąt Wielkanocnych, kiedy to spożywamy najwięcej potraw z głównym udziałem jaj. Do jaj można dodać niemal wszystko, modyfikując przepis w sposób najbardziej nam odpowiadający. Doskonale smakuje z wędzoną rybą (np. makrelą lub brzuszkami łososia), tuńczykiem z puszki oraz warzywami.

Kotlety z jajek – przepis

Do przygotowania najbardziej podstawowej i klasycznej wersji należy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • siedem lub osiem jaj,
  • 3 łyżki masła,
  • jedną średniej wielkości cebulę,
  • jedną kajzerkę,
  • pół szklanki tłustego mleka,
  • bułkę tartą do panierowania,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie jest niezwykle proste. Należy zacząć od ugotowania na twardo jajek (jedno zostawiamy surowe). Gdy już są dobre, studzimy je w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Jeśli trudno odchodzi oznacza to, że mamy szczęście i zakupiliśmy naprawdę świeżutkie jajka. Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy. Obraną cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na złocisty kolor na rozgrzanym maśle. Namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz obrane jajka przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub gnieciemy przy użyciu tłuczka. Dodajemy cebulkę, surowe jajko, natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz świeżo zmielony pieprzem. Starannie ucieramy, po czym formujemy dość grube kotleciki i obtaczamy je w tartej bułce. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Nie musimy smażyć długo, ponieważ praktycznie wszystkie składniki są ugotowane. Należy zachować szczególną ostrożność przy ich przewracaniu, gdyż łatwo się kruszą i rozpadają.

Kotlety jajeczne podajemy ze szpinakiem z dodatkiem czosnku i kremowej śmietanki, ziemniakami, fasolką szparagową oraz różnego rodzaju sosami (pomidorowym, koperkowym, szczypiorkowym). Warto zaserwować również sałatkę pomidorową, mizerię, kapustę kiszoną lub surówkę z białej kapusty. Kotlety jajeczne traktujemy jako tradycyjne danie obiadowe i podajemy z dodatkami, jakie zazwyczaj spożywamy podczas domowych posiłków. Aby urozmaicić nieco smak kotletów, można dodać do nich pasty paprykowej lub ostrego sosu chili. Zamiast smażyć kotlety na patelni, możemy równie dobrze upiec je w piekarniku. Musimy jednak pamiętać, by polać je odrobiną oliwy z oliwek lub położyć na każdym z nich cząstkę masła. To danie możemy przygotowywać na wiele sposobów, możemy skusić się na kotlety z jajek i pieczarek, kotlety z jajek i ryżu, kotlety z jajek i warzyw, kotlety z jajek z serem – co kto lubi.

Ciekawym pomysłem może być także włożenie kotlecików do formy na muffiny lub foremek do ciastek. Uzyskamy bardziej zbite i mniej kruszące się kotleciki. Można je podawać również zapieczone pod serem żółtym lub dojrzewających. Takie połączenie smaków z pewnością zaskoczy nawet gości o najbardziej wyrafinowanych podniebieniach. Z banalnych, jak by się mogło wydawać, jajek, można wyczarować potrawy godne najlepszych restauracji.

Was this helpful?

1 / 0