Kotlety z kapusty

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Wiedzieliście, że kotlety nie muszą być zrobione z mięsa? Jedliście kiedyś kotlety z kapusty? Mnie też wydawało się to dziwne ale okazuje się, że to nie tylko możliwe ale i bardzo smaczne.

Kotlety z kapusty

Składniki:

– mała główka kapusty, – jajko, – cebula, – sól, – pieprz, – mąka, – bułka tarta, – olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy w ćwiartki i gotujemy. Kiedy będzie gotowa odcedzamy, przekręcamy przez maszynkę i wyciskamy. Do zmielonej kapusty dodajemy jajko, trochę soli, pieprzu oraz nieco mąki. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku, gotową dodajemy do pozostałych składników. Z wyrobionej masy kształtujemy małe kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Gotowe kotleciki smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano. Podajemy z ziemniaczkami i surówką.

Kotlety z kapusty białej po wiejsku

Składniki:

– 800g białej kapusty, – 600g kostki sojowej, – 12 łyżek stołowych bułki tartej, – Łyżka oleju, – 1 jajko, – 40g chrzanu, – Sól, – Pieprz, – Czosnek, – Majeranek.

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyszczamy i obieramy z uszkodzonych liści. Dokładnie płuczemy i dzielimy na cztery części. Głąb wyciągamy. Zalewamy wrzątkiem z sola i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Gotową odcedzamy, odciskamy dokładnie i mielimy z ugotowaną wcześniej kostką sojową. Mieszamy z jakiem i 4 łyżkami bułki tartej oraz startym chrzanem. Doprawiamy według uznania. Z gotowej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron na jasnożółty kolor. W ten sposób przygotowane kotleciki można podawać z ziemniaczkami, ostrymi sosami lub surówkami.

Takie kotlety możemy zrobić na wiele sposobów. Można przyrządzić kotlety z kapusty pekińskiej, włoskiej, kiszonej. Dobre są także kotlety z kapusty z pieczarkami, kotlety z kapusty z mięsem mielonym czy z ryżem.

Was this helpful?

0 / 0