Kotlety z kaszy gryczanej – przepisy

Znacie kotlety z kaszy gryczanej? Często nazywane są również hrecznikami. Jak je przygotować? Tylko próbując dowiecie się jak smakują, oto kilka podpowiedzi na kotleciki z kaszy gryczanej.

Kotlety z kaszy gryczanej - przepisKotlety z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 3/4 kubka palonej kaszy gryczanej,
  • 125 g twarogu najlepiej półtłustego,
  • 1 jajko do masy + 1 jajko do panierowania,
  • większa garść natki pietruszki (najlepiej świeżej),
  • sól,
  • pieprz,
  • granulowany czosnek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej, a po wystudzeniu mieszamy z serem, o czym doprawiamy. Ugniatamy wszystko dokładnie używając do tego widelca. Następnie dokładamy natkę pietruszki oraz jajko. Jeśli masa będzie zbyt rzadka możemy dodać bułkę tartą. Z nadzienia formujemy małe kulki, panierujemy w bułce oraz jajku, po czym smażymy do momentu zarumienienia.

W ten sposób przygotowane kotleciki można podawać z gotowana marchewką lub ulubionym sosem np. grzybowym.

przepis na Kotlety z kaszy gryczanejKotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 1 jajko,
  • 1 średnia cebula,
  • 1/2 bułki lub bułki tartej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieczarki,
  • olej.

Sposób przygotowania: Gotujemy kasze gryczaną w osolonej wodzie. Cebulkę obieramy i kroimy drobno po czym podsmażamy na masełku. Bułkę moczymy w wodzie. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Do naczynia wsypujemy przestudzoną kaszę, bułkę wyciśniętą z wody, jajko, pietruszkę oraz pieczarki. Całość dokładnie mieszamy, oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku według uznania. W przypadku zbyt sypkiego ciasta można dodać bułkę tarta w celu zagęszczenia. Z masy formujemy kuleczki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

W ten sposób przygotowane kotleciki można podać z gotowaną marchewką, sosem pieczarkowym lub innym dodatkiem według uznania.

Was this helpful?

1 / 0