Znacie kotlety z kaszy gryczanej? Często nazywane są również hrecznikami. Jak je przygotować? Tylko próbując dowiecie się jak smakują, oto kilka podpowiedzi na kotleciki z kaszy gryczanej.
Kotlety z kaszy gryczanej
Składniki:
- 3/4 kubka palonej kaszy gryczanej,
- 125 g twarogu najlepiej półtłustego,
- 1 jajko do masy + 1 jajko do panierowania,
- większa garść natki pietruszki (najlepiej świeżej),
- sól,
- pieprz,
- granulowany czosnek,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej, a po wystudzeniu mieszamy z serem, o czym doprawiamy. Ugniatamy wszystko dokładnie używając do tego widelca. Następnie dokładamy natkę pietruszki oraz jajko. Jeśli masa będzie zbyt rzadka możemy dodać bułkę tartą. Z nadzienia formujemy małe kulki, panierujemy w bułce oraz jajku, po czym smażymy do momentu zarumienienia.
W ten sposób przygotowane kotleciki można podawać z gotowana marchewką lub ulubionym sosem np. grzybowym.
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 1 jajko,
- 1 średnia cebula,
- 1/2 bułki lub bułki tartej,
- pęczek natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- pieczarki,
- olej.
Sposób przygotowania: Gotujemy kasze gryczaną w osolonej wodzie. Cebulkę obieramy i kroimy drobno po czym podsmażamy na masełku. Bułkę moczymy w wodzie. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Do naczynia wsypujemy przestudzoną kaszę, bułkę wyciśniętą z wody, jajko, pietruszkę oraz pieczarki. Całość dokładnie mieszamy, oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku według uznania. W przypadku zbyt sypkiego ciasta można dodać bułkę tarta w celu zagęszczenia. Z masy formujemy kuleczki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W ten sposób przygotowane kotleciki można podać z gotowaną marchewką, sosem pieczarkowym lub innym dodatkiem według uznania.
Was this helpful?
1 / 0