Kotlety z warzyw

kotlety-z-warzyw_m-3038727Kotlety z warzyw są bardzo popularne pośród osób dbających o zdrowy tryb życia, stosujących dietę wegetariańską. Kotlety z warzyw takich jak kalafior, brokuły czy ziemniaki są nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe, wprowadzają do codziennego menu odrobinę nowości i urozmaicenia. Kotlety z tego typu warzyw doskonale smakują podane z różnego rodzaju sosami, z frytkami, z ryżem, z mięsem i innego typu dodatkami jak ser. Z pewnością polubicie tego typu kotleciki i zaczną częściej gościć na waszych stołach.

kotlety-z-warzyw-przepisy_m-2073907 Kotlety z warzyw – przepisy

Kotlety z kalafiora

Składniki:

– Kalafior w całości, – Mała cebula, – Jajko, – 3 łyżki kaszki manny, – 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, – 0,5 łyżeczki natki pietruszki, – Sól, – 2 mandarynki, – Majonez, – Bułka tarta, – Olej.

Sposób przygotowania:

Kalafior gotujemy, odciskamy wodę i sok. Ta czynność jest bardzo ważna, gdyż niedokładne odciśnięcie może spowodować rozpadanie się kotletów podczas smażenia. Cebulkę drobno siekamy i dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do masy kalafiorowej. Dokładnie wyrabiamy. Masa kalafiorowa powinna mieć konsystencję jak na kotlety z mięsa mielonego. Gdyby nie, to dodajemy jeszcze trochę kaszy manny. Formujemy owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Dekorujemy plastrami mandarynki i kleksami majonezu.

 Kotlety z ziemniaków

Składniki:

– 6 ziemniaków, – Jajko, – Bułka tarta, – Olej do smażenia, – Sól, – Pieprz, – Natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić. Kiedy ziemniaki przestygną należy je starannie utłuc lub zmielić w maszynce – ja używam tłuczka, bo mniej zmywania. Pokroić natkę i dodać do ziemniaków, wbić jajko i wymieszać całość. Doprawić pieprzem. Uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

kotlety-z-warzyw-mrozonych_m-4126215

Kotlety z brokułów

Składniki:

– 2 brokuły, – 3 duże cebule, – Łyżka otrębów pszennych, – 2 łyżki kaszy manny, – Bułka tarta, – Sól, – Pieprz.

Sposób przygotowania:

Brokuły myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane brokuły zmiksować. Cebulę pokroić i podsmażyć. Następnie wymieszać z brokułami, dodać otręby i kaszę manną, przyprawić i dodać tyle bułki tartej by masa dała się formować w kotlety. Kotleciki, najlepiej niewielkie formować mokra ręką i obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju.

Was this helpful?

0 / 0