Kremówka

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Kremówka zwana inaczej napoleonką lub kremówką papieską jest znana na całym świecie. Tak naprawdę to nic nadzwyczajnego, to ciasto składające się z ciasta francuskiego, przekładanego kremem budyniowym i posypane z wierzchu cukrem pudrem. W Wadowicach kremówki są zwane papieskimi, we Wrocławiu napoleonki, w Krakowie ciastko z bladoróżowym kremem z białek. Smaczna jest także kremówka toffi, kremówka francuska. Jak każde łakocie, kremówki zawierają sporo kalorii.

Kremówka papieska – przepis

Składniki:

– 40 dag mąki, – kostka masła, – 15 dag cukru, – 15 samych żółtek, – 1 całe jajko, – Cukier waniliowy, – Litr mleka, – Ocet, – Woda.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie – mąkę, masło, całe jajko, łyżkę octu i dwie łyżki wody, mieszamy dokładnie ze sobą do momentu otrzymania jednolitej masy bez grudek. Gotową masę odstawiamy na 60 minut w misce pod przykryciem. Po upływie czasu rozwałkujemy ciasto z lekko rozsmarowanym masłem i delikatnie podsypywać mąką. Następnie ciasto składamy w kwadrat i wałkujemy. Gdy wałkowane ciasto dojdzie do momentu wyrobienia dzielimy je na dwie połowy i pieczemy w temperaturze 180°C.

Masa budyniowa – potrzebne będą żółtka, cukier, mleko, kostka masła, szklanka mąki i 3-5 łyżeczek cukru waniliowego (około pół opakowania). Żółtka jajek ucieramy z cukrem waniliowym i dodajemy mleko po czym dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy mąkę i kontynuujemy mieszanie całości masy. Pozostałe mleko gotujemy i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Mieszamy przez około 4 minuty, gotując na małym ogniu. Gotową masę studzimy, dodajemy masło i ucieramy całą masę. Gotową kładziemy na jedna z części ciasta francuskiego (ostudzonego po pieczeniu), drugą połową przykrywamy. Gotowe kremówki posypujemy cukrem pudrem i schładzamy przed podaniem. Smacznego!

Was this helpful?

0 / 0