Krokiety ziemniaczane

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Krokiety to jedna z tych potraw, które dają ogromne pole do popisu przygotowującej je osobie. Możliwości ich przyrządzenia jest bardzo wiele i są doskonałą propozycja kulinarną na wiele okazji. Bez dobrego krokieta nie obejdzie się żadne wesele, komunia czy przyjęcie sylwestrowe. Łatwość ich przygotowania i doskonały smak czynią je wręcz uniwersalną potrawą, która można zaserwować równie dobrze na obiad jak i kolację. Choć pod nazwą krokiety najczęściej serwowane są naleśniki nadziewane różnego rodzaju farszem, obtoczone w panierce i podsmażone, to istnieje jeszcze jeden, zapomniany już przepis na krokiety – krokiety ziemniaczane. Postaramy się go przypomnieć, gdyż wart jest tego, by go wypróbować. Zabieramy się zatem do pracy.

Krokiety ziemniaczane z twarogiem

Musimy przygotować następujące produkty:

– trzydzieści dag białego sera półtłustego, – dwadzieścia dag ziemniaków, – około dziesięć dag mąki pszennej, – jedną średniej wielkości cebulę, – dwa świeże jajka, – sól, pieprz – dziesięć dag tłuszczu (najlepiej masła lub dobrej margaryny) – bułka tarta.

Oprócz tego będziemy potrzebować soli i świeżo zmielonego pieprzu a także przygotowanego wcześniej sosu koperkowego, szczypiorkowego lub pieczarkowego.

Ziemniaki gotujemy w łupinach i gdy już ostygną, obieramy ze skórki. Ser musimy dokładnie odcisnąć, by ciasto nie było zbyt wilgotne, a następnie przepuścić przez maszynkę lub praskę razem z ziemniakami. Obraną cebulkę drobno siekamy i rumienimy na masełku na złoty kolor. Żółtka rozcieramy z trzema dag masła a następnie dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy razem z rumianą cebulką. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy trzech i długości ośmiu centymetrów po czy obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym masełku aż kluseczki uzyskają złocisty kolor. Układamy je w piramidkę i podajemy z surówkami i sosem. Doskonała propozycja zarówno na letni, jak i zimowy obiad lub kolację. Dobrze wyrobione ciasto ma fantastyczną, puszystą i elastyczną konsystencję, przypominającą nieco leniwe pierogi. Możemy równie dobrze podawać je z mięsem i surówkami, wtedy posiłek będzie jeszcze bardziej sycący i bogaty w witaminy i substancje odżywcze. Takie krokiety doskonale smakują także na drugi dzień, odsmażane na maśle lub odgrzewane w piekarniku. Nie martwmy się więc, gdy zostanie nam kilka porcji.

Jeśli nie jesteśmy przekonani do tej wersji krokietów, możemy zawsze przygotować je w cieście naleśnikowym i z różnymi rodzajami farszu. Największym wzięciem cieszą się zawsze te nadziewane mielonym, ugotowanym wcześniej mięsem drobiowym z dodatkiem soli, pieprzu i zrumienionej cebulki, choć nie mniej smaczne są krokiety ze szpinakiem i kozim serem oraz krokiety warzywne. Możemy do nich włożyć cokolwiek nam się podoba, ponieważ ciasto naleśnikowe ma neutralny, delikatny smak i doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, w tym także słodkimi. Warto eksperymentować i próbować ciągle nowych rzeczy. Dzięki temu nasze codzienne posiłki będą bardziej urozmaicone i ciekawsze. Ciekawym wariantem tej potrawy są także krokiety ziemniaczane z pieczarkami, krokiety ziemniaczane z mięsem, krokiety ziemniaczane z orzechami, krokiety ziemniaczane z jajkiem, krokiety ziemniaczane z szynką. Jest duże pole manewru.

Was this helpful?

0 / 0