Ksylitol – cukier brzozowy

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Ksylitol jest to odmiana cukru pochodzenia naturalnego, które pobiera się najczęściej z drzewa brzozy. Przeznaczony szczególnie dla cukrzyków, osób chorych na grzybicę lub odchudzających się.

Ksylitol – właściwości Cukier brzozowy jest równie słodki jak cukier biały, jednak zawiera aż o 40% mniej kalorii. Czym się różni od białego cukru jeśli nie smakiem?

Z pewnością właściwościami, a mianowicie:

– nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, – może być stosowany w wysokich temperaturach, – zawiera mniej kalorii, – może być stosowany przez diabetyków, – zalecany przy chorobach dziąseł lub próchnicy zębów, – stymuluje wydzielanie śluzu, – wskazany przy zapaleniu ucha środkowego, – przeciwdziała powstawaniu bakterii gnilnych, – wskazany przy infekcji dróg oddechowych, – likwiduje niemiły zapach z ust,

– zalecany przy nadkwasocie żołądka.

Ksylitol – zalety 1. Zapobiega próchnicy. 2. Wskazany przy profilaktyce osteoporozy. 3. Zwalcza bakterie, które są przyczyną wrzodów żołądka. 4. Ma połowę mniej kalorii niż biały cukier. 5. Może być stosowany w formie aerozolu lub kropli. 6. Bezpieczny dla diabetyków. 7. Likwiduje niemiły zapach z ust.

8. Pomaga w dbaniu o zęby i dziąsła.

Ksylitol – wartości odżywcze • Zawiera w 100g około 240kcal.

• W 100g zawiera około 25% węglowodanów.

Ksylitol – wady – Zawiera w swoim składzie aspartam. – Temperatura posiłków z cukrem brzozowym nie może przekraczać 100°C.

– Cena cukru jest o wiele większa niż cena cukru białego.

Ksylitol – cena – 250g w cenie około 13zl, – 500g w cenie około 23zł, – 1kg w cenie około 42zł, – 2kg w cenie około 80zł,

– 5kg w cenie około 190zł.

Was this helpful?

0 / 0