Kuchnia brazylijska

Kuchnia brazylijska – charakterystyka

Kuchnia brazylijska powstała w wyniku wzajemnego oddziaływania tradycji indiańskich, europejskich, oraz afrykańskich. To dzięki niewolnikom afrykańskim w brazylijskiej kuchni zaczął być stosowany olej palmowy, oraz dania na bazie ryżu i fasoli. Wraz z napływem innych emigrantów kuchnia brazylijska czerpała z tradycji włoskiej, oraz niemieckiej. Stąd obecność kiełbasy czy makaronu.

Przepisy kuchni brazylijskiej

Banany w karmelu

Składniki:

– 4 banany, – 0,5 szklanki drobnego cukru brązowego, – sok z 2 limonek + otarta skórka z jednej, – 50 ml Cachacy.

Sposób przygotowania:

Banany przekroić wzdłuż. Na patelnię wlać sok z limonek i dosypać cukier. Gdy zacznie się karmelizować położyć banany, delikatnie zamieszać pokrywając karmelem owoce. Dolać alkohol i podpalić. Podawać natychmiast.

Enchilady z kurczakiem i salsa verde

Składniki:

– 3 szklanki salsa verde (gotowej lub własnej roboty), – 1 łyżka oleju, – 12 kukurydzianych tortilli, opieczonych na palniku kuchenki lub na patelni i zawiniętych w ściereczkę, – 4 szklanki gotowanego mięsa kurczaka porwanego na kawałki, – 200 gram queso blanco, rozkruszonego (można zastąpić serkiem Capri).

Sałatka do enchilad

Składniki:

– 6 rzodkiewek, umytych, bez ogonków, pokrojonych w plasterki, – 3-4 szklanki sałaty rzymskiej, umytej, osuszonej i pokrojonej, – 1 łyżeczka białego octu winnego, – 2 łyżeczki oleju roślinnego, – gruboziarnista sól, – świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 190° C. Rozgrzać patelnię na dość dużym ogniu i wlać olej. Polać na patelnię salsę i podgrzewać, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając, około. 3 minut. Po kolei namoczyć tortille w salsie, włożyć do środka mięso kurczaka, zwinąć i ułożyć ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Polać resztą salsy i posypać serem. Zapiekać około 15 minut, aż sos zacznie bulgotać, a enchilady się zagrzeją. W międzyczasie wymieszać rzodkiewki i sałatę z olejem, octem winnym, solą i pieprzem. Ułożyć sałatkę na gorących enchiladach i podawać natychmiast.

Was this helpful?

0 / 0