Kuchnia bułgarska

Kuchnia bułgarska – charakterystyka

Kuchnię tą należy zaliczyć do typowej kuchni bałkańskiej. Na dania bułgarskie wielki wpływ mają także kulinaria Grecji i Turcji. Potrawy bułgarskie charakteryzują się ostrością i pikanterią. Dominują tutaj w użyciu takie produkty jak czosnek, mleko, jogurt, czy ostra papryka. Bułgarska kuchnia gustuje w stosowaniu ogromnej ilości warzyw, licznych surówek i sałatek. To czego natomiast nie znajdziemy na bułgarskich stołach to potrawy mączne. Desery tej kuchni są dość pomysłowe i oryginalne.

Specjały kuchni bułgarskiej

Czorby  to tradycyjne starobułgarskie zupy, które są bardzo gęste i pikantne. Mogą być podawane zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Gjuwacze z kolei te to dania mięsne, które przyrządzane są z młodych, ale bardzo tłustych mięs. Najczęściej w roli wspomnianych mięs występuje baranina, którą należy umiejętnie poddusić z drobno pokrajaną cebulką, oraz pomidorami. Potrawę piecze się w piecu z dodatkiem odpowiednich przypraw.

Musaki – to rodzaj zapiekanki, złożonej z warzyw, ugotowanego ryżu i tłuszczu. Na wierzchu potrawę polewa się jajkiem roztrzepanym z mlekiem, która ścina się tworząc w piecu chrupiącą skórkę.

Kuchnia bułgarska – banica

Przypomina zwijany, zapiekany placek, przekładany białym serem. Banicę nadziewa się szpinakiem, dynią, lub podaje na słodko. Serwuje się ją na śniadanie. Banicę przygotowuje się ugniatając twarde ciasto z mąki pszennej, wody, soli, oraz oleju. Wygniecione ciasto można podzielić na kawałki i rozwałkować na koła o średnicy około 30 cm. Takie kawałki składa się potem na kwadraty i układa na blasze. Można też rozwałkować ciasto na podłużny kształt, który później roluje się wzdłuż najdłuższej krawędzi.

Ciasto przed nadzieniem powinno przebywać lodówce od kilkunastu do kilkudziesięciu minut.

Kuchnia bułgarska – przepisy

Bułgarska sałatka szopska

Składniki:

– 4 dojrzałe pomidory (pokrojone w ósemki), – 1 zielony ogórek (pokrojony w kosteczkę), – 4 cebule dymki (pokrojone w piórka), – Pól pęczka natki pietruszki (pokrojony drobno), – 1 duża papryka czerwona, lub żółta ( pokrojona w kostkę), – 200 dekagramów sera szopskiego, lub fety (utarty na tarce), – 8 łyżek oliwy z oliwek, – 1 łyżka octu winnego, – Sól, – Pieprz.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki prócz oliwy, octu, przypraw i sera układamy w ozdobny sposób na talerzu. Doprawiamy i posypujemy serem feta. Możemy ozdobić natką pietruszki i oliwką.

Desery bułgarskie

Są dość oryginalne i ekstrawaganckie. Należy do nich np. zwykły ugotowany makaron polany syropem malinowym, lub po prostu wszelkiego rodzaju chleb.

Was this helpful?

0 / 0