Kuchnia egipska – choć mało znana w Polsce, ma swoich fanów i wiernych wielbicieli. Jej inspiracją jest kuchnia turecka, a także arabska czy kuchnia krajów śródziemnomorskich. W jej składzie z pewnością nie znajdziemy wieprzowiny, a jedynie potrawy z drobiu czy wołowiny. Potrawy kuchni egipskiej stanowią głównie kombinację różnorodnych warzyw, mięs z sosami oraz zioła, którymi doprawiane są potrawy.
Kuchnia egipska – przyprawy
Najbardziej uwielbiane przyprawy w kuchni egipskiej to:
- Kminek,
- Kurkuma,
- Kolendra,
- Imbir,
- Sezam,
- Goździki,
- Pietruszka,
- Mięta.
Kuchnia egipska – obiad
W kuchni egipskiej główny posiłek zdecydowanie różni się od naszego, nie tylko czasem spożywania, gdyż jada się go między 14.00, a 17.00. W skład głównego dania kuchni egipskiej wchodzą:
- Przekąski z warzyw i zimnych sosów.
- Zupy różnego rodzaju (np. mięsne, warzywne lub rybne).
- Dania główne (serwowane mięsa kurczaka, wołowiny, baraniny z warzywami bądź pieczywem).
- Owoce.
- Słodkości, a mianowicie egipskie desery, zaspokajającego każdego łasucha.
Kuchnia egipska – przepisy
Jajka egipskie z dukkah
Składniki:
– 4 jajka, – Mąka, – olej do głębokiego smażenia, – 1-2 łyżki mieszanki dukkah , – kilka małych pomidorków, – 80 g sera typu feta, – 1 łyżka natki pietruszki, – 1 mała czerwona cebula pokrojona w plasterki, – 60 ml oliwy z oliwek, – sok z cytryny, – 1 łyżka suszonej mięty, – Sól, – Pieprz.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania sałatki: Pomidorki myjemy dokładnie i przekrawamy na ćwiartki. Siekamy drobno natkę pietruszki i miętę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Jajka gotujemy przez 3 minuty. Po ugotowaniu delikatnie obieramy ze skorupek, aby nie uszkodzić białka. Następnie panierujemy jajka w mące i smażymy w głębokim oleju, aż będą ładnie złocone. Po usmażeniu obtaczamy je w mieszance dukkah. Jajka układamy na sałatce. Dodajemy kawałki sera feta i od razu podajemy, gdyż na świeżo są najlepsze.
Pita z mięsem i warzywami
Składniki:
– Pita, – 3 szklanki mąki, – łyżeczka soli, – 1 opak. drożdże suche, – Łyżeczka cukru, – 2 łyżki oliwy z oliwek, – 1 i 1/3 szklanki wody, – 2 ząbki czosnku, – 2 łyżki masła, – natka pietruszki – kilka łodyg, – 2 sztuki piersi z kurczaka, – 4 pomidory, – 1 ogórek zielony, – 0,5 główki sałaty, – 10 plastrów sera żółtego, – ketchup , – 3 łyżki oliwy, – sól, – pieprz, – czosnek, – papryka słodka i ostra, – cebula, – rozmaryn, – tymianek, – kolendra, – curry, – gałka muszkatołowa, – oregano, – bazylia, – majeranek.
Przygotowanie:
Wstępnie należy przygotować chleb pita lub zakupić gotowy.
Przygotowanie Gyros: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra, cebula, rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, majeranek mieszamy razem ze sobą, używając każdego składnika około szczypty. Tak przygotowaną przyprawą posypujemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, podlewamy oliwą z oliwek , mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinkę. Warzywa oczyszczamy i kroimy. Mięso smażymy na zloty kolor. Na upieczonej picie układamy plastry sera żółtego, polewamy odrobina ketchupu , układamy mięso i warzywa. Zwijamy na pół i gotowe.
Falafel
Składniki:
– 80 dag cieciorki, – 3 cebule, – 2 ząbki czosnku, – 2 gałązki pietruszki, – 2 gałązki kolendry, – 1 żółtko, – 2 łyżki tartej bułki, – pieprz i sól, – cukier, – 50 dag tłuszczu.
Sposób przygotowania:
Ugotowaną cieciorkę miksujemy na gładką papkę. Zamiast surowej cieciorki, którą trzeba ugotować, można użyć gotowej cieciorki z puszki. Następnie siekamy drobno czosnek, jedną cebulę i posiekane zioła. Dodajemy zmiksowaną cieciorkę, surowe żółtko i bułkę tartą. Przyprawiamy do smaku. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i smażymy w głębokim tłuszczu. Pozostałą cebulę kroję w krążki lub drobną kostkę, posypuję falafel. Falafel podaję z ulubioną surówką.
Sałatka egipska
Składniki:
– 2 szklanki fasoli, – 2 ząbki czosnku, – Sól, – Pieprz, – pół szklanki oliwy, – sok z cytryny, – 1 cebula.
Sposób przygotowania:
Fasolę moczymy wstępnie kilka godzin w wodzie (najlepiej zalać fasolkę wodą na noc i zostawić do następnego dnia). Następnie gotujemy ją do miękkości i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy fasolkę, oliwę, sok z cytryny i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do schłodzenia na około pół godziny do lodówki. Posypujemy drobno posiekaną cebulą i podajemy do zjedzenia. Zamiast suchej fasoli można użyć gotowej fasolki z puszki, której nie trzeba już gotować, zaoszczędzimy w ten sposób cenny czas.
Was this helpful?
0 / 0