Kuchnia japońska

Kuchnia japońska – charakterystyka

Kuchnia japońska charakteryzuje się przede wszystkim rybami, które są jadane także w postaci surowej. Popularne są także owoce morza w tym wodorosty i warzywa. Powodzeniem cieszą się również zupy, gotowane bezpośrednio na stole w specjalnym garnku, kiedyś podgrzewanym drzewnym węglem. Obecnie przy pomocy gazu.

Sposób jedzenia i nakrycie stołu

Japończycy jedzą pałeczkami. Przy nakrywaniu stołu po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem z prawej zupę. Pałeczki są położone równolegle przed konsumującym. Zupę popija się prosto z miseczki, do innych talerzy sięgając pałeczkami. Przed spożyciem zawsze mówi się smacznego, a po – dziękuję.

Kuchnia japońska – potrawy

Dania japońskie dzielą się ze względu na ich pochodzenie, oraz ze względu na sposób przygotowywania.

Wśród rodzajów dań według sposobu przygotowywania wyróżnia się:

  • Nanasumorno – dania serwowane na surowo.
  • Nikomono – potrawy gotowane.
  • Teppanyaki – dania z grilla.
  • Yakimono – dania rybne, owoce morza, mięso i drób pieczone na ruszcie.
  • Agemono – posiłki smażone, bądź frytowane w głębokim oleju.
  • Tsukemono – japońskie pikle, rzeczy marynowane.
  • Sumorono – sałatki z ryb, warzyw, oraz owoców morza.
  • Gohanmono – potrawy z ryżu.
  • Sushi – najpopularniejsze danie japońskie z ryżu, ryb, oraz nori, czyli jadalnych wodorostów.

Kuchnia japońska – przepisy

Misoshiru – japońska zupa rybna

Składniki:

– 1,5 litra wywaru z ryby, bądź kurczaka, – 18 małych perłowych cebulek, – 1 por pokrojony w cienkie paseczki, – 1 rzepa pokrojona w kostkę, – 625 g pędów bambusa, – 230 g tofu pokrojonego w kosteczkę, – 170 g wysuszonego mięsa z tuńczyka, startego.

Sposób przyrządzania:

Wywar wlać do dużego garnka. Dodać cebulę, por i rzepę, zagotować wszystko. Gotować do momentu ,aż rzepa stanie się miękka. Dodać pędy bambusa, tofu i tuńczyka. Dusić przez 5 minut. Podawać bardzo gorące. Ważne : Suszony tuńczyk dostępny w sklepach z importowanymi towarami.

Sushi Nori

Składniki:

– 4 arkusze nori, – 1 filiżanka brązowego ryżu, – 1 łyżka octu ryżowego, – 1 łyżeczka mirinu (słodka przyprawa o 14% zawartości alkoholu), – 2 łyżki majonezu sojowego, – 200 g surowego tuńczyka, – 1 awokado, – 2 dymki, – Wasabi (chrzan japoński), – 1/3 filiżanki tamari (japoński sos sojowy), – 1 łyżeczka oleju sezamowego.

Sposób przyrządzania:

Tuńczyka pokroić w cienkie paski. Ugotować ryż. Uformować kulki. Dodać wasabi i majonez sojowy. Układać ryż na wodorostach. Dodać awokado i dymkę. Dołożyć tuńczyka. Zwinąć sushi. Wymieszać sos sojowy, ocet, tamari i olej sezamowy.

Sałatka z makaronem, tofu i wodorostami

Składniki:

– Pół paczki gryczanego makaronu, – ¼ pokrojonej w zapałkę rzodkiewki japońskiej, – ½ marchewki pokrojonej w zapałkę, – 1 łyżeczka soli morskiej, – ½ filiżanki wędzonego tofu pokrojonego w zapałkę, – 1 łyżka namoczonych wodorostów arame, – ½ filiżanki tamari ( japoński sos sojowy), – 2 łyżki octu winnego, – 2 łyżki mirinu ( słodka japońska przyprawa), – 1 łyżka oleju sezamowego, – 3 łyżki zmielonych ziaren sezamu, – ½ łyżka kiełków japońskiej rzodkwi, – 1 poszatkowany arkusz nori.

Sposób przyrządzania: Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić arame, zachowując płyn. Wymieszać rzodkiew, marchew, tofu, makaron i arame. Wymieszać płyn z arame, tamari, octem, mirin, olejem sezamowym i mielonym sezamem. Skropić sałatkę. Posypać kiełkami i nori.

Omlet japoński

Składniki:

– 1 jajko, – 1 ząbek czosnku, – 1 łyżka oleju z dyni, – Kilka kropli sosu sojowego, – ½ małego chili, – Bazylia, – 1 pęczek natki pietruszki.

Sposób przyrządzania:

Zioła posiekać. Jajka wymieszać w naczyniu starając się nie robić baniek powietrza (nie odrywać widelca od dna). Połączyć z ziołami i resztą składników. Na rozgrzaną patelnię wlać cienką warstwę masy, smażyć na małym ogniu do ścięcia całości tak, by spód się nie rumienił. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zawijać omlet w plaski rulon, odsunąć go na brzeg patelni, a na odsłoniętą część patelni wlać następną warstwę masy. Podawać z mieszanymi sałatami, kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.

Was this helpful?

0 / 0