Kuchnia pięciu przemian

Kuchnia pięciu przemian to przede wszystkim kuchnia uczącą odpowiedniego dobierania składników w potrawach, które dzięki temu nie tracą najważniejszych właściwości, są zdrowe i nie tuczą. Swe korzenie kuchnia pięciu przemian wywodzi z medycyny chińskiej oraz znanej koncepcji Pięciu Żywiołów: ognia drzewa, wody metalu oraz ziemi.

Na czym więc polega pięć przemian?

  • DRZEWO – ożywia ogień
  • OGIEŃ – jego ciepło budzi Ziemię do życia
  • ZIEMIA – to z niej uzyskujemy metal
  • METAL – ożywia wodę
  • WODA – pielęgnuje i żywi drzewo

Kuchnia pięciu przemian – kolejność

Wszystkie zachodzące zmiany to nic innego jak proces życia do którego podporządkowują się pory roku, dnia, a w szczególności ludzkie życie.

Ludzkie życie dzielone na pięć etapów:

DRZEWO – człowiek przychodzi na świat w przemianie drzewa

OGIEŃ – człowiek dojrzewa w przemianie ognia

ZIEMIA – ludzki okres dojrzewania oraz uzyskiwania rozsądku dochodzi w przemianie Ziemi

METAL – przez przemianę metalu człowiek dochodzi do kolejnego etapu

WODA – woda to u człowieka etap starości.

Każda z powyższych faz to dla człowieka inne potrzeby, które musi zaspokoić dzięki żywiołom.

Każdemu z nich przypisane są smaki:

  • Drzewo – kwaśny,
  • Ogień – gorzki,
  • Ziemia – słodki,
  • Metal – ostry,
  • Woda – słony.

Ustalono również, że do każdej z pięciu przemian przypisane są narządy, które w ten sposób bez problemu można wyleczyć.

W kuchni pięciu przemian produkty dzielone są na pięć kategorii: gorące, ciepłe, neutralne, odświeżające i zimne.

  • Gorące – pieprz, baranina, gałka muszkatołowa, alkohol wysokoprocentowy i inne które rozgrzewają.
  • Ciepłe – czosnek, cebula, kawa, czerwone wino i inne wzmagające aktywność organizmu i rozgrzewające go. Produkty ciepłe przeznaczone są dla osób z siedzącym trybem życia lub często marznących.
  • Neutralne – zboże, warzywa skrobiowe, rośliny strączkowe, wołowina. To produkty najlepsze dla człowieka i najzdrowsze.
  • Odświeżające – zielone warzywa, zielone owoce, owoce i warzywa strefy klimatycznej, nie owoce egzotyczne np. pomarańcz, banan.
  • Zimne – pomidory, ogórki, herbaty ziołowe, woda mineralna, sól. Pomagają w zimne dni, jednak należy uważać z ich nadmiarem.

Kuchnia pięciu przemian – zasady

  • Stosowanie się do podstawowych zasad.
  • Odpowiednie łączenie produktów.
  • Jemy zgodnie ze swoimi upodobaniami.
  • Spożywanie produktów sezonowych, naturalnych i mało przetwarzanych.
  • Zapominamy o mrożonkach i konserwach.
  • Najlepiej spożywać pokarmy w postaci gotowanej.
  • Odpowiednia kolejność dodawania produktów.
  • Należy unikać cukru, lodów, słodyczy, sałaty, coli, lemoniady, piwa, produktów mlecznych oraz owoców egzotycznych.

Kuchnia pięciu przemian – przepisy

CIASTO PIEROGOWE

– 3 szklanki mąki pszennej – ½ łyżeczki kurkumy – 1 szklanka gorącej wody – 1 jajko – Szczypta imbiru – ¾ łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy na najniższych obrotach mikserem. Rozwałkowujemy na grubość ok. 2mm, w momencie zbyt dużej lepkości podsypywać mąką. Wycinamy krążki i wkładamy nadzienie. Zalepiamy. Gotujemy w wrzątku z odrobiną oleju, szczyptą imbiru, łyżeczką soli, kilkoma kroplami cytryny oraz ¼ łyżeczki kurkumy. Gotujemy 3 minuty do chwili wypłynięcia.

Was this helpful?

0 / 0