Kuchnia pięciu przemian to przede wszystkim kuchnia uczącą odpowiedniego dobierania składników w potrawach, które dzięki temu nie tracą najważniejszych właściwości, są zdrowe i nie tuczą. Swe korzenie kuchnia pięciu przemian wywodzi z medycyny chińskiej oraz znanej koncepcji Pięciu Żywiołów: ognia drzewa, wody metalu oraz ziemi.
Na czym więc polega pięć przemian?
- DRZEWO – ożywia ogień
- OGIEŃ – jego ciepło budzi Ziemię do życia
- ZIEMIA – to z niej uzyskujemy metal
- METAL – ożywia wodę
- WODA – pielęgnuje i żywi drzewo
Kuchnia pięciu przemian – kolejność
Wszystkie zachodzące zmiany to nic innego jak proces życia do którego podporządkowują się pory roku, dnia, a w szczególności ludzkie życie.
Ludzkie życie dzielone na pięć etapów:
DRZEWO – człowiek przychodzi na świat w przemianie drzewa
OGIEŃ – człowiek dojrzewa w przemianie ognia
ZIEMIA – ludzki okres dojrzewania oraz uzyskiwania rozsądku dochodzi w przemianie Ziemi
METAL – przez przemianę metalu człowiek dochodzi do kolejnego etapu
WODA – woda to u człowieka etap starości.
Każda z powyższych faz to dla człowieka inne potrzeby, które musi zaspokoić dzięki żywiołom.
Każdemu z nich przypisane są smaki:
- Drzewo – kwaśny,
- Ogień – gorzki,
- Ziemia – słodki,
- Metal – ostry,
- Woda – słony.
Ustalono również, że do każdej z pięciu przemian przypisane są narządy, które w ten sposób bez problemu można wyleczyć.
W kuchni pięciu przemian produkty dzielone są na pięć kategorii: gorące, ciepłe, neutralne, odświeżające i zimne.
- Gorące – pieprz, baranina, gałka muszkatołowa, alkohol wysokoprocentowy i inne które rozgrzewają.
- Ciepłe – czosnek, cebula, kawa, czerwone wino i inne wzmagające aktywność organizmu i rozgrzewające go. Produkty ciepłe przeznaczone są dla osób z siedzącym trybem życia lub często marznących.
- Neutralne – zboże, warzywa skrobiowe, rośliny strączkowe, wołowina. To produkty najlepsze dla człowieka i najzdrowsze.
- Odświeżające – zielone warzywa, zielone owoce, owoce i warzywa strefy klimatycznej, nie owoce egzotyczne np. pomarańcz, banan.
- Zimne – pomidory, ogórki, herbaty ziołowe, woda mineralna, sól. Pomagają w zimne dni, jednak należy uważać z ich nadmiarem.
Kuchnia pięciu przemian – zasady
- Stosowanie się do podstawowych zasad.
- Odpowiednie łączenie produktów.
- Jemy zgodnie ze swoimi upodobaniami.
- Spożywanie produktów sezonowych, naturalnych i mało przetwarzanych.
- Zapominamy o mrożonkach i konserwach.
- Najlepiej spożywać pokarmy w postaci gotowanej.
- Odpowiednia kolejność dodawania produktów.
- Należy unikać cukru, lodów, słodyczy, sałaty, coli, lemoniady, piwa, produktów mlecznych oraz owoców egzotycznych.
Kuchnia pięciu przemian – przepisy
CIASTO PIEROGOWE
– 3 szklanki mąki pszennej – ½ łyżeczki kurkumy – 1 szklanka gorącej wody – 1 jajko – Szczypta imbiru – ¾ łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy na najniższych obrotach mikserem. Rozwałkowujemy na grubość ok. 2mm, w momencie zbyt dużej lepkości podsypywać mąką. Wycinamy krążki i wkładamy nadzienie. Zalepiamy. Gotujemy w wrzątku z odrobiną oleju, szczyptą imbiru, łyżeczką soli, kilkoma kroplami cytryny oraz ¼ łyżeczki kurkumy. Gotujemy 3 minuty do chwili wypłynięcia.
Was this helpful?
0 / 0