Kto z nas nie lubi jeść? Zapewne nie ma takiej osoby na świecie. Jedzenie dostarcza naszemu organizmowi elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, pomaga odpocząć i nabrać nowych sił, a przede wszystkim – dostarcza przyjemności. Ostatnimi czasy bardzo popularne stały się dania, które przywędrowały do nas zza granicy – frytki, pizza, hamburgery… Jednak kuchnia polska również obfituje we wspaniałe potrawy – trzeba tylko nauczyć się je doceniać.
Kuchnia polska – charakterystyka
Kuchnia polska w powszechnej opinii charakteryzuje się daniami tłustymi, kalorycznymi i niezdrowymi. Jest w tym ziarnko prawdy – jak mało który naród lubimy gotować dania ociekające tłuszczem, smażyć co tylko się da, używać dużo mąki i jeść ziemniaki. Jednak na ogół są to dania niewiarygodnie smaczne – a trzeba pamiętać, że jeśli będziemy znać umiar w jedzeniu – nic nam nie zaszkodzi.
Kuchnia polska tradycyjna
Ciekawym faktem jest, że większość typowo polskich dań ma w nazwach… inne państwa! Na przykład barszcz ukraiński, ruskie pierogi, ryba po grecku… Jednak większość potraw nie ma nazwy jednoznacznie wskazującej pochodzenie. Tylko my, Polacy, wiemy że to nasze. Kuchnia polska to jednak przede wszystkim zapomniane już dania z dziczyzny. Przed II Wojną Światową menu bogatszych Polaków było iście królewskie. Nikogo nie dziwiła pieczona dziczyzna, kawior na stołach i wielka różnorodność przypraw i przysmaków kolonialnych. Siermiężny okres socjalizmu skutecznie zredukował bogactwo dań. Dlatego do dziś pokutuje przekonanie, że kuchnia polska to tylko schabowy, mielone, ziemniaki i wigilijny karp.
A jakie dania lubimy najbardziej? Oczywiście będzie to nasz klasyczny kotlet schabowy z kapustą ziemniakami, bądź – wedle gwary poznańskiej – z pyrami. Ponadto z radością jemy golonkę (którą popija się piwem) oraz bigos, z ziemniakami lub chlebem. Jednak od kilkunastu lat możemy zaobserwować wielki powrót sanacyjnych potraw, a nawet tych z okresu I Rzeczypospolitej.
Warto też wiedzieć, że wiele potraw kuchni polskiej dla obcokrajowców może wydawać się czymś okropnym. Tak jak my nie potrafimy zrozumieć, jak można jeść gdzieś robaki, karaluchy, psy, tak turyści wielokrotnie się dziwią jakim cudem popsuta (w domyśle – kiszona) kapusta jest taka smaczna, z golonki wylewają się tłuszcz i chrząstki, a w markecie można dostać świńskie ozory czy racice!
Co kraj to obyczaj – tak powiadają. Dotyczy to również kuchni, która w każdym kraju jest charakterystyczna. Jedno jest pewne – Polacy, jako naród, mają jedne z lepszych dań na świecie – ludzie, którzy są tu po raz pierwszy i odważą się spróbować naszych specjałów są zawsze w szoku, że coś może tak wyśmienicie smakować. I dobrze – bo kuchnia polska jest warta tego, by była doceniana.
Was this helpful?
0 / 0