Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych kuchni świata. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza lokalnym metodom produkcji, dobrej klasy surowcom oraz nietuzinkowym sposobom przyrządzania i serwowania dań.
Kuchnia włoska – charakterystyka
Wielkim atutem kuchni Italii jest to, że nie dała się zdominować wpływom obcych kuchni, co jest obecnie bardzo powszechne. Wynikało to poniekąd z braku kolonii zamorskich, skąd mogłyby przybywać inne tradycje, ale również z przywiązania do rodzimej sztuki kulinarnej. Wyjątek stanowią tutaj (tak jak wszędzie) bary chińskie i hamburgerowe. Jednak rozkwit obcych budek i restauracji z jedzeniem dotyczy głównie największych miast, jak Rzym, Mediolan, Turyn. Kuchnia włoska wybiła się dzięki swej prostocie i smakowitości potraw. Domeną Włochów są potrawy mączne i warzywa. Pomimo tego, że kuchnię z Półwyspu Apenińskiego kojarzy się przeważnie z pizzą i spaghetti, nie jest ona ani trochę jednolita. Każda z dwudziestu krain włoskich szczyci się własnymi i charakterystycznymi recepturami kuchennymi. Właśnie odrębności kulinarnej regionów kuchnia włoska zawdzięcza swoje bogactwo.
Kuchnia południa Włoch jest lekkostrawna i zdrowa, opiera się bowiem na owocach morza, rybach morskich i rzecznych, wielkiej różnorodności owoców i warzyw, zaś jedyny uznawany tłuszcz to bardzo zdrowa oliwa. Kuchnia północna to z kolei potrawy przyrządzane na maśle, przeważa tutaj mięso i ryby, zaś owoce to głównie jabłka, wiśnie, śliwki. Narodowym warzywem Włochów jest pomidor. Używają go w każdej postaci, mamy pomidory całe, przeciery, soki, pasty, dżemy, pomidory suszone, solone, marynowane, kiszone, grillowane. We włoskiej kuchni mamy jednak do czynienia z całą paletą warzyw: dynia, pory, brokuły, papryki, ogórki, jarmuż, fasola, bakłażan, cebula, cykora, karczochy. Podczas przyrządzania warzyw Włosi nie używają ani mąki, ani wody. Według nich warzywa mają już w sobie odpowiednią ilość soków. Dlatego też poddaje się je krótkiej obróbce termicznej bez użycia wody, przez co mogą być lekko twardawe. Jedyną praktycznie używaną przyprawą uznawaną do warzyw jest sól.
U Włochów gotowanie i jedzenie jest wielką sztuką. Polega ona jednak nie na wyrafinowanej technice i wysublimowanych operacjach kuchennych, lecz na prostocie przyrządzania, wynika to w głównej mierze z temperamentu mieszkańców Półwyspu. Podstawą menu włoskiego są makarony, zwane pasta. W jadłospisie figurują jako pierwsze danie. Podawane są z oliwą, sosem pomidorowym, śmietaną, z sosem sojowym. Przygotowanie sosu do makaronu jest bardzo indywidualną sprawą, każdy może dodać do niego co tylko lubi. Spotykamy makarony z szynką, serami roquefort, mozzarellą, warzywami wszelkiego typu. Najlepszym dopełnieniem potraw z makaronu są świeże zioła: tymianek, oregano, pieprz, bazylia.
Równie ważną rolę w kuchni śródziemnomorskiej odgrywają sery, choć traktowane są tylko jako dodatek dla podkreślenia smaku, rzadko kiedy podawane są jako główne danie. Są i tutaj jednak wyjątki, na przykład twaróg Mascarpone. Podobnie jak w przypadku kuchni greckiej, kuchnia włoska również traktuje oliwę z oliwek jako podstawę do przyrządzania wszelkich dań. Oliwa jest najlepsza do codziennego stosowania, jako dodatek do dań makaronowych, do polewania chleba. Oliwa jest produktem naturalnym, tłoczona jest z oliwek i nie powinna zawierać żadnych składników dodatkowych. Najlepsza jest oczywiście oliwa z pierwszego tłoczenia, oliwa „extra virgin”. Tłoczy się ją na zimno i jest idealna do dań już gotowych. Oliwa taka średnio nadaje się do smażenia, nie służy jej wysoka temperatura. Oliwa z kolejnych rafinacji nadaje się już do powszechnego stosowania, najlepiej zaś do głębokiego smażenia. Rafinacja pozbawia ją smaku, zapachu i specyficznego koloru.
Włoskie pieczywo charakteryzuje się wysoką jakością. Wpływa na to wciąż tradycyjna metoda jego wytwarzania. Im bardziej na południe Włoch, tym chleb staje się cięższy i słony. Biały chleb krojony jest już rzadkością.
Kuchnia włoska – desery
Włosi to także miłośnicy słodyczy. To właśnie z Italii pochodzą bardzo znane desery takie jak tiramisu, czy panna cotta, czyli gotowana śmietanka, serwowane w Piemoncie. Bardzo znane w świecie są również lody włoskie, które od dawna cieszą się niesłabnącym powodzeniem.
Najlepszym dopełnieniem każdego włoskiego posiłku jest oczywiście wino. Kuchnia włoska oferuje również wiele zacnych trunków. Obecnie Włochy to jeden z największych producentów win. Klimat i różnorodność regionów pozwala na uprawianie różnego gatunku winorośli, które są bazą dla win białych i czerwonych. Najbardziej znane regiony winiarskie to Piemont, którego flagowym wyrobem jest wino Barolo, Toskania i wino Chianti, oraz Calabria ze swoim Gravello. Rozważania o włoskiej kuchni można zakończyć zachętą do odkrywania jej bogactw dla podniebienia oraz głośnym „bon appetito!”
Was this helpful?
1 / 0