Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Kugel, co to takiego? Jak wielu z Was zna tę potrawę? No cóż – kugel w Polsce jest dość mało znany, a jeśli już występuje to zazwyczaj pod nazwą rejbak lub kugiel.
Kugel to danie żydowskie występujące jako danie tradycyjne. W jego skład wchodzą ziemniaki i cebulka pieczone razem w piecu. Strasznie proste i tanie danie. W polskiej kuchni lub litewskiej do składu dodawane są też mięsa np. żeberka wieprzowe, skwarki lub mięso z kaczki. Potrawa jest dość czasochłonna, co jest jej największym minusem, z tego względu rzadko występuje na naszych stołach, należymy do ludzi żyjących w ciągłym pośpiechu, nie mających zbyt wiele czasu na gotowanie.
Kugel – przepisy
Kugel ziemniaczany
Składniki:
– 8 ziemniaków, – 0,5kg mięsa np. wołowego, – Duża cebula, – Sól, – Pieprz.
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce na małych oczkach. Mięso kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce jak ziemniaki. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce i przyprawiamy do smaku. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią gotową masę. Piekarnik rozgrzewamy do 250°C. Kugel pieczemy około 90 minut.
Kugel z makaronem i rodzynkami
Składniki:
– 450g makaronu wstążki, – 4 łyżki tłuszczu kurzego, – 4 jajka, – 50g cukru, – 1 szklanka śmietany, – 450g sera białego, – 500g jabłek, – 50g rodzynek, – Szczypta cynamonu, – Szczypta goździków.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie wkładamy do miski, dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy. Biały ser rozcieramy dokładnie ze śmietaną. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy ponownie. Tłuszczem smarujemy naczynie żaroodporne i wkładamy do niego masę z makaronu. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy około 60 minut na złoty kolor.
Kugel z kurczakiem
Składniki:
– Około kilograma ziemniaków, – 4 jajka, – 3 wędzone udka kurczaka, – Cebula, – Łyżka musztardy, – Sól, – Pieprz, – Gałka muszkatołowa, – Masło, – Bułka tarta.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i myjemy, po czym miksujemy w malakserze. Wcześniej warto pokroić je na drobniejsze kawałki. Odciskamy dokładnie nadmiar wody na ręczniku papierowym. Do ziemniaków dodajemy jajka i cebulkę, musztardę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, co dokładnie mieszamy mikserem. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. Wykładamy połowę masy. Układamy na masę kurczaka w kawałkach i przykrywamy drugą częścią masy ziemniaczanej. Pieczemy około 45 min w temperaturze 200°C, do momentu zarumienienia.
Was this helpful?
0 / 0