Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Czym jest owoc kumkwat?
Owoc kumkwat to rodzaj małego drzewka z rodziny rutowatych. Wywodzi się z Chin. Owoce tych drzew są zaliczane do cytrusowych. Uprawiane jako rośliny ozdobne w ogrodach lub na podwórkach (patiach). Owoce mogą być spożywane ze skórką i w całości. Występują także na Korfu w Grecji i Ameryce Północnej.
Kumkwat – wygląd Jest to mały owoc, przypominający miniaturową pomarańczę. Kształtem owalny lub kulisty, ma gładką i cienką skórkę, a jego miąższ składa się – podobnie jak w pomarańczy – z kilku cząstek. W każdej cząstce znajdują się pestki.
Dojrzałe owoce kumkwat można przechowywać do pięciu dni w temperaturze pokojowej, a w chłodnej lodówce nawet do 21 dni. Kumkwat nie dojrzewa podczas przechowywania.
Kumkwat – gatunki • Kumkwat japoński, • Kumkwat perłowy, • Fortunella crassifolia, • Fortunella hindsii, • Fortunella obovata,
• Fortunella polyandra.
Kumkwat – przepisy
Kumkwatowy deser
Składniki:
– Tabliczka gorzkiej czekolady, – 50g płatków kukurydzianych, – Łyżka oleju, – 500g sera homogenizowanego, – Sok z jednej pomarańczy, – Łyżka cukru, – Cukier waniliowy, – 200g kumkwat, – Wiórki czekoladowe
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją z płatkami i umieszczamy w salaterkach. Serek mieszamy z sokiem i cukrem. Kumkwat myjemy i kroimy w plasterki i wkładamy razem z kremem do salaterek. Ozdabiamy wiórkami czekolady.
Kumkwat – wartość energetyczna ○ Energia 71 kcal ○ Białko 1,9g ○ Tłuszcz 0,9g ○ Węglowodany 15,9g
○ Błonnik 6,5g
Ważne!
Osoby uczulone na owoce cytrusowe nie powinny spożywać owocu kumkwat!
Was this helpful?
0 / 0