Kumkwat

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Czym jest owoc kumkwat?

Owoc kumkwat to rodzaj małego drzewka z rodziny rutowatych. Wywodzi się z Chin. Owoce tych drzew są zaliczane do cytrusowych. Uprawiane jako rośliny ozdobne w ogrodach lub na podwórkach (patiach). Owoce mogą być spożywane ze skórką i w całości. Występują także na Korfu w Grecji i Ameryce Północnej.

Kumkwat – wygląd Jest to mały owoc, przypominający miniaturową pomarańczę. Kształtem owalny lub kulisty, ma gładką i cienką skórkę, a jego miąższ składa się – podobnie jak w pomarańczy – z kilku cząstek. W każdej cząstce znajdują się pestki.

Dojrzałe owoce kumkwat można przechowywać do pięciu dni w temperaturze pokojowej, a w chłodnej lodówce nawet do 21 dni. Kumkwat nie dojrzewa podczas przechowywania.

Kumkwat – gatunki • Kumkwat japoński, • Kumkwat perłowy, • Fortunella crassifolia, • Fortunella hindsii, • Fortunella obovata,

• Fortunella polyandra.

Kumkwat – przepisy

Kumkwatowy deser

Składniki:

– Tabliczka gorzkiej czekolady, – 50g płatków kukurydzianych, – Łyżka oleju, – 500g sera homogenizowanego, – Sok z jednej pomarańczy, – Łyżka cukru, – Cukier waniliowy, – 200g kumkwat, – Wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją z płatkami i umieszczamy w salaterkach. Serek mieszamy z sokiem i cukrem. Kumkwat myjemy i kroimy w plasterki i wkładamy razem z kremem do salaterek. Ozdabiamy wiórkami czekolady.

Kumkwat – wartość energetyczna ○ Energia 71 kcal ○ Białko 1,9g ○ Tłuszcz 0,9g ○ Węglowodany 15,9g

○ Błonnik 6,5g

Ważne!

Osoby uczulone na owoce cytrusowe nie powinny spożywać owocu kumkwat!

Was this helpful?

0 / 0