Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Kutia to danie pochodzenia ukraińskiego, białoruskiego, litewskiego, a także polskiej kuchni kresowej. Jadana w okresie Świąt Bożego Narodzenia, przez smakoszy słodkości. W skład tradycyjnej kutii wchodzi obtłuczona pszenica, ziarna maku, słodu, miodu, bakalii oraz mleka lub śmietany. Najlepszym i tradycyjnym składnikiem jest mleko z mielonego maku. Dziś jako dodatek używa się również skórki pomarańczowej oraz migdałów, które dawniej nie były dostępne.
Kutia – przepisy
Kutia wigilijna
Składniki:
– 1 szklanka ziaren pszenicy, – 1 szklanka maku, – 1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku), – aromat migdałowy, – 4 łyżki miodu, – 5 dag rodzynek, – 5 dag migdałów, – 1/2 szklanki słodkiej śmietanki.
Sposób przygotowania:
Wstępnie należy oczyścić pszenicę i zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3 – 4 godziny). Znów odcedzić. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.
Kutia z makaronem
Składniki:
– mak 25 dag, – rodzynki 15 dag, – orzechy włoskie 25 dag, – morele suszone 20 dag, – mleko 3 szklanki, – cukier 6 łyżek czubatych, – miód 6 łyżek, – makaron świderki 1 paczka.
Sposób przygotowania:
Na początek mak gotuję z mlekiem ok. 10 minut. Następnie wylewam na sitko i zostawiam na ok. 3-4 godziny, żeby dobrze obciekło. Rodzynki, pokrojone morele i orzechy zalewam mlekiem, a gdy napęcznieją odcedzam. Makaron gotuje al dente i odcedzam. Mak mielę dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Zmielony mak i makaron podgrzewam, mieszam, dodaję bakalie, miód i cukier.
Kutia w 200g zawiera około 488 kcal.
Was this helpful?
0 / 0