Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
MAKARON ZE SZPINAKIEM
Składniki:
– 250g makaronu mięsistego np. kokardki, – Opakowanie mrożonego szpinaku, – 100g sera Gorgonzola (może być też Lazur lub Rokpol), – Przyprawy do smaku według uznania, – Masło,
– Czosnek jeśli ktoś lubi.
Sposób przygotowania:
Makaron wrzucamy do garnka z osolona wodą. Do osobnego garnuszka dajemy dwie łyżki masła i doprowadzamy do jego rozpuszczenia. Gdy się już rozpuści dodajemy odrobinę wody i wrzucamy mrożony szpinak. Gotujemy. Jeśli posiadamy świeży szpinak, oczywiście rezygnujemy z mrożonego, gdyż jest on wyłącznie wersja ostateczną. Szpinak dusimy do rozmrożenia. W tym samym czasie, jeśli ktoś lubi szpinak z czosnkiem, wyciśnięte dwa ząbki czosnku dusimy w osobnym rondelku na maśle. Dodajemy do smaku soli, pieprzu oraz odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Dodajemy świeży ser i mieszamy do jego rozpuszczenia. Odcedzamy makaron i podajemy z przyrządzonym szpinakiem. Smacznego!
MAKARON ZE SZPINAKIEM I GRZYBAMI
Składniki:
– 50 dag makaronu np. rurki lub wstążki, – 1 jajko, – 25 dag świeżych grzybów, – 10 dag sera stilton, – 300ml śmietany kremówki, – 5 dag masła, – 10 dag szpinaku, – Sok z połowy cytryny, – 2 ząbki czosnku, – Sól, – Pieprz,
– Gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania
Liście szpinaku dokładnie myjemy i kładziemy do osuszenia. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Grzyby myjemy i kroimy na małe kawałeczki. Obieramy czosnek i wyciskamy. Do rondelka wrzucamy masło i dusimy w nim zmiażdżony czosnek oraz kawałki grzybów. Po 2 minutach dodajemy śmietanę i mieszając, gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty, do momentu zgęstnięcia sosu. Odcedzamy makaron jednak pozostawiamy w garnku. Dodajemy do niego surowe i roztrzepane jajko, posiekany szpinak, pokruszony ser, gorący sos i przyprawy. Całość podgrzewamy chwile tak długo by jajko się ścięło. Doprawiamy do smaku i podajemy. Smacznego!
MAKARON ZAPIEKANY ZE SZPINAKIEM
Składniki:
– 500g szpinaku mrożonego, – 250g makaronu uszka lub muszelki, – 150g sera Rokpol, – 2 łyżki masła, – Łyżka mąki, – 2 ząbki czosnku, – 3 łyżki gęstej śmietany, – Cukier, – Ocet winny,
– Sól.
Sposób przyrządzenia:
Z masła i mąki robimy białą zasmażkę (podobnie jak z użyciem masła i bułki tartej). Rozmrażamy szpinak w rondelku i dodajemy do zasmażki. Dodajemy śmietanę i doprawiamy czosnkiem (według własnego smaku i upodobań). Doprawiamy również cukrem, octem i solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce lub kruszymy palcami. W naczyniu żaroodpornym układamy jako pierwszą warstwę ser, następnie szpinak, makaron, szpinak, makaron i ser. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wstawiamy naszą zapiekankę na około 30 minut pieczenia. Smacznego!
Was this helpful?
0 / 0