Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Lubicie zajadać makowiec? A czy wiecie skąd się wzięło to wyjątkowe makowe ciasto? Mak jest bowiem rośliną, która dzięki tysiącom nasion jest symbolem urodzaju, płodności, spokojnego snu, a co najważniejsze szczęścia. Makowiec, który najczęściej podajemy na wigilijnym stole, ma zapewnić nam szczęście na cały kolejny rok. Według tradycji, dziewczyny, które dawniej tarły mak ( dziś zazwyczaj kupujemy gotowy), miały rychło wyjść za mąż.
Makowiec nazywany jest również struclą z makiem – to ciasto drożdżowe, a niekiedy kruche, którego głównym składnikiem jest mak. Podawany na polskich stołach podczas Wigilii jako jedno z dwunastu dań.
Makowiec – przepisy
Makowiec zawijany
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
– 3 szklanki mąki pszennej, – 180 ml mleka, – 150g margaryny, – 6 żółtek (białka zostawić do masy makowej), – 45 dag drożdży, – 6 łyżek cukru, – 1,5 łyżki oleju, – pół łyżeczki soli, – 1,5 łyżki spirytusu, – 1 duże opakowanie cukru waniliowego.
Masa makowa:
– 500g maku, – 250g cukru, – 100g rodzynek, – 50g orzechów włoskich, – 1 łyżka miodu, – olejek migdałowy do smaku, – cynamon do smaku, – 1 łyżka margaryny, – skórka pomarańczowa.
Lukier:
– pół szklanki cukru pudru, – 2-3 łyżki gorącej wody.
Sposób przygotowania:
Wykonanie ciasta drożdżowego:
1. Wstępnie drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem, odstawić na około 15 minut. 2. Do masy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wykonanie masy makowej:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zmielić. 2. Następnie dodać pozostałe składniki . 3. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem i pozostałym z ciasta.
Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową. Zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając około 3 cm po obu stronach. w formie tuby. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką. Pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30-40 minut. Ciasto polać lukrem, można posypać makiem lub płatkami migdałowymi.
Makowiec na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto:
– pół kostki margaryny, – 30 dag mąki, – 3 żółtka, – 2 łyżeczki proszku do pieczenie, – 3 łyżki cukru, – ewentualnie śmietana.
Mak:
– 30 dag maku, – 5 żółtek, – 15 dag orzechów krojonych, – 15 dag rodzynek, – 30 dag cukru, – 8 białek, – olejek migdałowy, – 1 łyżeczka proszku do pieczenia, – 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Łączymy wszystkie składniki na ciasto i wygniatamy z nich jednolitą masę, którą dzielimy na dwie części. Mak parzymy gorącą wodą i 3 razy mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mak i resztę składników mieszamy. Ubijamy pianę z białek i dodać do reszty.
Połowę ciasta kruchego rozwałkowujemy i wykładamy do wysmarowanej foremki. Wykładamy masę makową. Mak przykryć drugą częścią ciasta kruchego. Dekorujemy według uznania. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 °C.
Makowiec japoński
Składniki:
Biszkopt:
– 5 jajek, – 5 łyżek cukru, – 1 cukier waniliowy, – 1 łyżeczka proszku do pieczenia, – 7 i pół łyżki mąki krupczatki, – 2 łyżki kakao (jeśli ma być ciemny),
Masa makowa:
– 6 jajek, – 300 g maku, – 150 g cukru pudru, – 1/2 kg jabłek, – 6 łyżeczek kaszy manny, – 2 łyżeczki proszku do pieczenia, – bakalie wg uznania, – 1 kostka margaryny lub masła,
Polewa:
– 4 łyżki mleka, – 1 czekolada gorzka, – dla zagęszczenia dodajemy kakao.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie masy makowej rozpoczynamy od utarcia żółtek z cukrem. Następnie dodać do margaryny i ucierać dalej. Porcjami dodajemy ugotowany i zmielony mak, kaszę manną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszając dodajemy starte na grubych oczkach jabłka. Następnie do masy dodajemy ubitą z białek i szczypty soli pianę, po czym mieszamy ręką biszkopt.
Przygotowujemy jak tradycyjny biszkopt z tym wyjątkiem, że wylewamy go na prawie upieczony makowiec. Masę makową przelać do wyłożonej papierem formy i piec ok. 40 min w temperaturze 180°C. Po upływie czasu na podpieczona masę makową wlać przygotowany biszkopt. Całość piec ok. 15 min, do uzyskania złotego koloru. Po wystudzeniu ciasto obrócić, aby biszkopt był spodem.
Makowiec śnieżny
Składniki:
Biszkopt:
– 6 jajek, – szklanka cukru, – szklanka mąki, – płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa pierwsza
– 25dag mielonego maku, – 10dag cukru, – 3 białka, – 2 łyżki miodu, – 0,5 szklanki słodkiego mleka, – Olejek migdałowy, – 20 dag bakalii.
Masa druga
– 0,5l śmietany kremówki, – 3 łyżeczki żelatyny, – 3 łyżki cukru pudru.
Masa trzecia
– 20 dag masła, – 10 dag cukru, – 15 dag orzechów mielonych, – 0,5 szklanki mleka, – 3 żółtka, – Odrobinę spirytusu do smaku.
Sposób przygotowania:
Łączymy kolejno składniki i przekładamy ciastem.
Was this helpful?
0 / 0