Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Marakuja to owoc pnącza męczennicy. Męczennica bywa też nazywana kwiatem Męki Pańskiej. Kwiaty tej rośliny są podobne do narzędzi męki Jezusa. Pylniki przypominają młoty, wąsy czepne – sznury, a prątniczki – koronę cierniową. Ciekawie brzmiącą nazwę nadali tej roślinie w XVIII wieku misjonarze – (łac. passio – cierpienie, flos – kwiat), czyli Passiflora. Według nich 5 pylników symbolizowało 5 ran Jezusa, trójdzielne ramię przypominało 3 gwoździe, a szyja słupka jedno z ramion krzyża. Przykoronek podobny jest do korony cierniowej. Błękitny kolor kwiatów może symbolizować niebo.
Marakuja – nazwa owocu pochodzi od brazylijskiego słowa marau-ya, czyli coś co się je jednym haustem.
Analiza chemiczna Passiflory pozwoliła na zidentyfikowanie w niej 3 grup aktywnych substancji: ○ alkaloidy, ○ glikozydy, ○ flawonoidy,
○ oraz inne cenne dla zdrowia substancje.
Marakuja – właściwości
Passiflora ma wiele zdrowotnych właściwości. Roślina ta jest stosowana:
○ na problemy żołądkowe: niestrawność, nerwicę żołądka, kolkę. ○ łagodzi też bóle miesiączkowe, ○ jest stosowana w napięciu przedmiesiączkowym, ○ uspokajająco w schorzeniach centralnego układu nerwowego, ○ pomaga w leczeniu bezsenności, ○ łagodzi dolegliwości przekwitania, zmęczenia i stresu, ○ zapobiega depresji, migrenowym bólom głowy, ○ działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, ○ jest stosowana w leczeniu ADHD i uzależnieniach,
○ normalizuje ciśnienie.
Marakuja – hodowla To tropikalne pnącze rośnie w Ameryce Środkowej i Południowej, w Australii, na Madagaskarze oraz w Azji. Plantacje występują na wysokości 1500 – 2500m n.p.m. Owoce większości gatunków męczennicy są jadalne. Marakuja to owoc męczennicy olbrzymiej. Często błędnie nadaje się tę nazwę owocom wszystkich gatunków tej rośliny (jest ich około 500). Męczennica olbrzymia ma duże owoce, o średnicy około 15cm i 30 cm długości. Mogą ważyć nawet 2kg. Miąższ owoców tego gatunku bywa biały lub zielonkawy. Wytwarza się z nich sok. Marakuja jest bogata w witaminy, głównie witaminę C i A, oraz zawiera sporo wapnia i żelaza oraz karotenów i niacyny. Już w czasach przedkolumbijskich owoce męczennicy olbrzymiej były pokarmem, znane też już było ich działanie uspokajające. Również męczennica wawrzynolistna ma jadalne owoce, z których otrzymuje się orzeźwiający sok.
W 100g owocu jest – 21,2g węglowodanów, 2,3g białka, 300mg witaminy C, 75 kalorii.
Owoc ten: • Jest bardzo zdrowy, ma wiele witamin, mało kalorii. • Marakuja ma orzeźwiający, słodko-kwaśny smak. • Jadalny jest miąższ i nasiona. • Skóra: żółta, gładka, lekko bruzdowata. • Wielkość i kształt – kurze jajko lub morela. • W środku znajduje się pomarańczowo-żółty galaretowaty miąższ otoczony białą otoczką (osnówka) i spora ilość pestek.
• Dojrzały owoc: skórka koloru kanarkowego.
Zastosowanie: • Na surowo: po przekrojeniu jemy miąższ łyżeczką. • Domowe przetwory, np. dżemy. • W sałatkach owocowych. • Do deserów. • Do dań mięsnych (do nadziewania).
• Z jogurtem.
Przechowywanie: Chłodne miejsce (nie lodówka). Niedojrzałe owoce marakui w temperaturze pokojowej. Największym importerem tego owocu jest Brazylia, Peru, Kolumbia, Ekwador (90%)
Największym odbiorcą są Niemcy.
Pulpa owocu używana jest:
– W przemyśle spożywczym do produkcji soków. Wzmacnia też smak innych owoców, np. brzoskwiń. W kosmetyce.
W Kolumbii są dwie odmiany:
– purpurowa i fioletowa – najczęściej spożywane jako świeży owoc, – żółta – wyżej ceniona przez przemysł spożywczy (owoce są bardziej kwaśne).
Niektóre odmiany męczennicy (około 10) można uprawiać w domu. Jest pnączem, więc potrzebuje podpory. Trzeba jej też dostarczyć dużo światła. Temperatura: latem 20-25C, zimą 15-17C. Rozmnażać je można z półzdrewniałych pędów lub nasion. Część z tych odmian w warunkach domowych owocuje (owoce są małe, raczej niejadalne).
Was this helpful?
0 / 1