Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Mazurek – przepisy
Mazurek wielkanocny
Składniki:
– 30 dag mąki, – 20 dag masła, – 10 dag cukru pudru (1 szklanka), – 3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko, – 1 cukier waniliowy, – puszka mleka skondensowanego na kajmak.
Sposób przygotowania:
Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy). Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm. Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut. Skondensowane mleko słodzone gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Co chwila gotując obracamy puszkę. Nie nachylajcie się nad garnkiem!! Kajmak rozcieramy na gotowym cieście i posypujemy bakaliami.
Mazurek kokosowy
Składniki:
• Ciasto – 30 dag mąki, – 15 dag margaryny, – 10 dag cukru, – 1 jajko, – 2 żółtka. • Masa – 2 szklanki słodkiej śmietanki, – 20 dag cukru, – 10 dag gorzkiej czekolady, – 5 dag orzechów włoskich, – 5 dag masła, – 20 dag kokosu, – skórka z pomarańczy.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki do wykonania ciasta łączymy i wyrabiamy masę ciasta. Na wysmarowaną blachę wyłożyć ciasto i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po upływie czasu odstawiamy do przestygnięcia.
W między czasie śmietanę, cukier, czekoladę i masło gotujemy. Mieszając dodajemy kokos, orzechy i skórkę pomarańczową. Masę studzimy i wylewamy na wcześniej upieczony spód. Dekorujemy (1 białko ubić z 4 łyżkami cukru pudru), robiąc paseczki i na nie płatki migdałów na nie płatki migdałów. Oczywiście dekoracja może być inna, wykonana według waszej pomysłowości.
Mazurek czekoladowy
Składniki:
• Ciasto – 30 dag mąki, – 15 dag margaryny, – 10 dag cukru, – 1 jajko, – 2 żółtka. • Masa – 4 jajka, – 20 dag cukru pudru, – 20 dag gorzkiej czekolady, – 20 dag migdałów, – suche wafle (2 okręgi).
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy z nich masę na ciasto. Jajka przeznaczone na masę ubijamy z cukrem, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę, pokruszone wafle i pokrojone migdały. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Dekorujemy lukrem (1 białko ubić z 4 łyżkami cukru pudru i dodać 1 łyżkę kakao). Z rodzynek i migdałów można stworzyć kwiatki.
Mazurek – kalorie
W 100 g ciasta mieści się 500 kcal, a więc warto piec mazurek wyłącznie na Wielkanoc i niezbyt często pozwalać sobie na taką pokusę.
Was this helpful?
0 / 0