Melisa zwana melisą lekarską jest doskonałym ziołem na wiele dolegliwości, a także doskonałą przyprawą w kuchni, szczególnie dzięki swemu wyjątkowemu cytrynowemu aromatowi. Melisa pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. O swych szczególnych właściwościach leczniczych dała znać już w starożytności, szczególnie wśród pszczelarzy, który melisą zwabiali pszczoły do uli. Nic dziwnego, że melissa z greckiego języka oznacza pszczołę. Melisę uprawia się w przydomowych ogródkach, a nawet na balkonach.
Melisa – właściwości
Melisa jest doskonałym lekiem na stres i nerwowość. Zaleca się ją do kąpieli, jako napój bądź napar. Działa rozkurczowo na żołądek i jelita, doskonale łagodzi bóle głowy, a także pomaga zwolnić zbyt szybkie bicie serca. Melisa doskonale pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego, a dokładniej żołądka, trzustki oraz jelit. Melisa działa również przeciwwirusowo, a także przeciwbakteryjnie. Nie tylko więc łagodzi ale również zwalcza wszelkie wirusy, bakterie. Maści zawierające melisę w swoim składzie skutecznie zwalczają opryszczkę. Melisa swoim działaniem dorównuje nawet zielonej herbacie, jest bardzo skuteczna gdyż w swoim składzie zawiera najsilniejsze substancje antyoksydantów. Melisa doskonale wspomaga w łagodzeniu bóli menstruacyjnych, walczy z nadczynnością tarczycy oraz zbija gorączkę.
Dziś melisę bada wielu naukowców, gdyż istnieje szansa iż może pomóc w zwalczaniu choroby Alzheimera.
Melisa – zastosowanie
Melisa doskonale nadaje się zarówno do stosowania wewnętrznego jak i zewnętrznego.
Stosowana od zewnątrz działa:
- oczyszczająco,
- odświeżająco,
- złuszczająco,
- łagodząco w przypadku ukąszeń,
- regulująco w przypadku pracy gruczołów łojowych przy włosach, które często się przetłuszczają.
Melisa – napar
Bardzo popularne z melisy są napary, które robi się z melisy w saszetkach lub z samych jej suszonych liści. Taki napar możemy wykonać samodzielnie w domowym zaciszu. Jak go zrobić? Wystarczą: 2 torebki melisy ( bądź 2 łyżki liści melisy), zalewamy je wrzątkiem i przykrywamy na około 10 minut. Gotowy napar pijemy 3 razy dziennie, by regularne spożywanie dało upragnione efekty. Taki napar nadaje się również do stosowania na skórę np. w celu oczyszczenia. Melisa stosowana w formie okładu przyśpiesza leczenie ran, a także wrzodów, opryszczki. Łagodzą ugryzienia komarów. Pomagają w zwalczaniu półpaśca.
Melisa w kuchni
Melisę można spotkać również w kuchni, gdzie przez doświadczone gospodynie dodawana jest do zup, sałatek, mięs oraz ryb. Sprawdza się jako przyprawa gdyż doskonale ożywia smak potraw, zaostrzają apetyt oraz idealnie akcentują i dekorują potrawę. Można ją często spotkać w przeźroczystych drinkach z lodem, którym dodaje cytrynowy aromat i zielone zabarwienie.
Melisa w ciąży
Melisa w ciąży jest bardzo przydatna gdyż pomaga w zwalczaniu nudności oraz stanów nerwowych, które pojawiają się dość często. Pita w okresie karmienia doskonale działa na mleko matki, podwajając jego produkcję.
Melisa – przeciwwskazania
Jedyne przeciwwskazania do spożywania melisy w jakikolwiek sposób to uczulenie na nią.
Was this helpful?
0 / 0