Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Miód doskonale znany przez nasze babcie, stosowany podczas srogiej zimy, przeziębienia oraz chęci wypicia smacznej herbatki z miodem. Odmian jego choć wiele, każdy z nas znajdzie wśród nich swój ulubiony. Stosowane do herbaty, ciast oraz wielu innych dań. Co wiemy o miodzie gryczanym? Jakie ma w sobie cenne wartości odżywcze i na co w szczególności pomaga?
Miód gryczany to rodzaj miodu o ciemnej konsystencji, herbaciano- brunatnej. Miód gryczany jest miodem letnim , który po procesie krystalizacji, przyjmuje barwę brązową, z czasem zaś prawie czarny. Miód gryczany jest dość lepki o intensywnym zapachu kwiatów gryki. W smaku oceniany jako ostrawy, słodkawy, a także lekko drapiący.
Miód gryczany – właściwości W składzie miodu gryczanego zawarte są: – fruktoza, – magnez, – żelazo, – witamina C, – witamina B, – białko, – enzymy,
– biopierwiastki.
Miód gryczany – zalety – Zalety stosowania w dowolny sposób miodu gryczanego: – Zawiera cukry proste, które nasz organizm doskonale przyswaja. – Zawiera wiele cennych walorów odżywczych. – Stosowany jako lek. – Doskonale zastępuje cukier w herbacie. – Nadaje się jako dodatek do wielu dan oraz wypieków. – Działa bakteriobójczo. – W przypadku dzieci pomaga w szybszym przyroście ciała, lepszym rozwoju umysłowym, a także przy zwiększaniu odporności. – Doskonale sprawdza się jako środek odżywczy dla naszego serca. – Zwiększa wydzielanie enzymów. – Reguluje pracę wątroby oraz nerek. – Łagodzi podczas kaszlu, a także wspomaga wykrztuszanie.
– Działa regenerująco, szczególnie w przypadkach apatii, a także wyczerpania psychicznego.
Miód gryczany – zdrowie
Miód gryczany głównie charakteryzuje się w medycynie doskonałym wspomaganiem w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Znacznie wspomaga tworzeniu się kostnicy po złamaniach. Doskonale sprawdza się w sytuacjach wyczerpania nerwowego. Wspomaga leczenie miażdżycy, nadciśnienia, zapalenia nerek oraz przy grypach gorączkowych.
Was this helpful?
0 / 0