Nie da się ukryć iż miód lipowy jest jednym z najlepszych odmian miodu, nazywanym przez pszczelarzy „królową pożytków miododajnych”. Drzewa miodu lipowego kwitną w czerwcu i lipcu, kiedy pszczelarze i pszczółki mają wiele pracy.
Miód lipowy – działanie i zastosowanie
Miód lipowy zdobywany z kwiatów lipy ma jasną barwę i dość ostry smak z lekko wyczuwalnym smakiem lipy. Miód lipowy jest bardzo cenny dla zdrowia człowieka, wspomaga leczenie przeziębienia oraz grypy. Jednak to nie wszystkie jego zalety, gdyż ma on również działanie antybiotyczne, zwalcza gorączkę oraz kaszel, a także doskonale wspomaga zasypianie, łagodząc jednocześnie stres i równoważy ciśnienie.
Miód lipowy – smak
Miód lipowy ma wyjątkowy smak gdyż jest on zarówno ostrawy jak i słodki z wyczuwalną nutką lipy. Wiele osób dodaje go zimą do herbaty czy gorącego mleka. Najczęściej spożywany zimą, w okresach przeziębień i grypy.
Miód lipowy – kalorie
Wartość energetyczna miodu lipowego w 100g wynosi 340 kcal.
Was this helpful?
0 / 0