Miód spadziowy

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Miód spadziowy, choć po nazwie dla wielu z nas nic nie mówi, występuje w Polsce w dwóch gatunkach: spadź liściasta pochodząca z drzew lipy, spadź iglasta.

Zbiory zdobyte przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach drzew owadów zmieszanych z wyciekającym sokiem komórkowym. Owadami tymi są zazwyczaj mszyce lub czerwce. Miód spadziowy zawiera bardzo dużo substancji wspomagających leczenie wszelkiego typu schorzeń dróg oddechowych.

Jak wygląda? Jak smakuje?

Miód spadziowy często przybiera ciemny odcień w kolorze zielonkawym jeśli chodzi o spadź iglastą, ten zaś z pochodzenia spadzi liściastej przybiera barwę ciemno żółtą. Jeśli chodzi o smak, jest on dość specyficzny, który niestety nie każde podniebienie zadowoli. Miód z drzew iglastych ma smak bardziej łagodny i bardziej żywiczny. Spadź w Polsce niestety nie występuje co roku, a pojawia się raz na kilka lat, stąd wysoka cena miodu i trudna dostępność na rynku.

miod-spadziowy-z-czego_m-3900142 Miód spadziowy – wartości odżywcze Miód spadziowy dzięki swym wartościom odżywczym przewyższa inne miody, a mianowicie dzięki swej zawartości związków mineralnych. Polecany przy występowaniu problemów dróg oddechowych. Wspomaga przemianę materii oraz innych dolegliwościach takich jak: – leczenie chorób przewodu pokarmowego, – chorób serca, – chorób naczyń krwionośnych, – miażdżycy, – chorób nerek, – schorzenia reumatyczne,

– schorzenia skórne.

Miód spadziowy – krystalizacja

Miód spadziowy krystalizuje się w postaci drobnych lub średnich grudek.

Was this helpful?

0 / 0