Mleko sojowe

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Czym jest mleko sojowe? Zdecydowanie nie powstaje z mleka krowiego. Mleko sojowe to napój powstały z namoczonych w wodzie i rozdrabnianych ziaren soi. Taki rodzaj napoju to duża dawka białka i witamin z grupy B. Jednak jest mniej zdrowe od mleka krowiego i zawiera o wiele mniej witaminy D. Z mleko sojowego często tworzony jest serek tofu. To rodzaj sera o łagodnym smaku, używany do wielu potraw. Co z pewnością zainteresuje wielu z was, mleko sojowe ma mniej kalorii niż mleko krowie, nawet to zawierające jedynie 0,5% tłuszczu. Jest to produkt bezlaktozowy, głównie zawierającym białko i witaminy. Mleko sojowe można kupić zarówno w proszku jak i w płynie, o różnym smaku: neutralnym, waniliowym i innych.

Mleko sojowe – właściwości ○ Zawiera mniej kalorii od mleka krowiego. ○ Wskazane dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego, gdyż nie powoduje ścięcia w żołądku. ○ Nie podwyższa poziomu kwasu żołądkowego, dzięki czemu działa odpowiednio na owrzodzenie żołądka i dwunastnicy. ○ Wskazane dla osób chorujących na cukrzycę. ○ Wskazane dla osób które pragną zrzucić zbędne kilogramy. ○ Zalicza się do produktów o niskim indeksie glikemicznym.

○ Zapobiega alergiom.

Mleko sojowe dla niemowląt

Dziś możemy kupić nie tylko neutralne mleko sojowe ale i wielosmakowe. Mleka sojowe są odpowiednie zarówno dla niemowląt jak i starszych dzieci. Mleko sojowe jest doskonałym substytutem mleka modyfikowanego. Przeznaczony również dla dzieci uczulonych na białko i mleko krowie. Jednak z czasem może stać się również uczulonym na soję. Należy bacznie obserwować malucha i w razie uczulenia podawać mu mlekozastępcze.

Mleko sojowe – przepisy

Mleko sojowe jest głównie zalecane jako lekkostrawny zabielacz do kawy. Używane jest do wielu przepisów, gdyż może również zastąpić mleko krowie. Używane do przygotowania budyniu, kaszki, kremu, kaw, deserów owocowych, lodów oraz ciast.

Oto kilka przykładowych przepisów z użyciem mleka sojowego:

Ryż z mlekiem sojowym i wiśniami

– 200g ryżu, – Litr mleka sojowego – Cukier waniliowy – Cukier – Cynamon – Konfitura wiśniowa lub inna

Ryż gotujemy 2 minuty w wodzie i zalewamy zimną woda. Odsączamy. Ugotowane osobno mleko sojowe, mieszamy z wanilią lub cukrem waniliowym. Gdy dojdzie do zagotowania dodajemy ryż i gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier i cynamon do smaku. Podajemy w miseczce z dodatkiem konfitury.

Majonez na mleku sojowym – 125 ml mleka sojowego – 200ml oleju – 2,5 łyżeczki musztardy – 3 łyżki soku z cytryny – Szczypta soli – Szczypta pieprzu Zmiksować musztardę z mlekiem, przyprawami i sokiem. Podczas miksowania stopniowo dolewać oleju. Przelać gotową masę do słoika i przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

Was this helpful?

0 / 0