Drink Mojito rozsławił Ernest Hemingway. Deklarował bowiem, że właśnie ten konkretny drink jest jego ulubionym. Trudno się dziwić, dobrze przyrządzone Mojito naprawdę może nas w sobie rozkochać. Połączenie smaków, jednocześnie orzeźwiających, egzotycznych i słodkich jest czymś, czemu trudno się oprzeć. Sekretem jest świeża mięta, dobry rum i brązowy cukier. Mojito stało się wręcz ważnym elementem popkultury, ponieważ sączyli go znani z ekranu bohaterowie, tacy jak James Bond oraz policjanci z Miami Vice. Drink pochodzi z Hawany i stamtąd rozpoczął drogę podboju barów i restauracji całego świata.
A oto, co potrzebne nam będzie, by przygotować tradycyjne Mojito.
Mojito – skład
- 1 miarka jasnego rumu dobrej jakości,
- pół miarki soku z limonki,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 5 listków świeżej mięty
- gazowana woda do uzupełnienia.
Listki mięty należy porwać, aby puściły soki i wydzieliły więcej aromatu. Umieszczamy je na dnie szklanki, w której będziemy przygotowywać Mojito. Następnie dolewamy soku z limonek lub wrzucamy kilka cząstek świeżych owoców. Zasypujemy dwiema łyżeczkami brązowego cukru i rozcieramy wszystko za proca malutkiego barmańskiego moździerza lub łyżki. Przykrywamy grubą warstwą kruszonego lodu i wlewamy miarkę rumu. Uzupełniamy wodą. Serwujemy ze słomką. Ważne jest, by nie przesadzić z ilością dodanej wody. Lodu powinno być więcej, bo dzięki temu drink jest bardziej aromatyczny i posiada wyrazisty smak.
Mojito jest idealne na długie letnie wieczory. Ponieważ nie zawiera zbyt wiele alkoholu, można sobie pozwolić nawet na kilka kolejek. Można eksperymentować i dodawać doń owoce, jednak wtedy ie będzie to już oryginalna kubańska receptura. Bardzo podobne składniki znajdziemy w Daiquiri, z tą różnicą, że w jego przypadku przecedzamy całość przez sito i wlewamy do niewielkiego kieliszka, bez dodatku owoców i świeżej mięty. Takie proste smaki i receptury najlepiej sprawdzają się na przyjęciach w gronie znajomych, rodziny i przyjaciół. Nie musimy spędzać dużo czasu w kuchni, by przygotować drinki, które z pewnością zasmakują naszym gościom.
Jeśli chodzi o drinki serwowane w barach, restauracjach i klubach, to z ich jakością może być różnie. Jeśli w karcie zobaczymy, że nasze Mojito jest podejrzanie tanie, najpewniej barmani nie robią wszystkiego zgodnie z tradycyjną recepturą. Oszczędzają na alkoholu a dopełniają wodą lub zbyt dużą ilością kruszonego lodu. Warto zatem przygotowywać sobie tego drinka w domowym zaciszu. Z pewnością różnica będzie odczuwalna. Aby móc się poczuć, jak prawdziwy barman, będziemy potrzebować specjalnego sprzętu, takiego jak shaker, kruszarka do lodu i inne akcesoria, które można kupić za niewielką cenę w sklepach internetowych lub specjalistycznych sklepach barmańskich. Dobry sprzęt starczy nam na lata, więc jest to inwestycja warta rozpatrzenia.
Was this helpful?
0 / 0