Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Jedną z dolegliwości, która dotyka współczesnego człowieka bez względu na wiek i płeć jest nadkwasota. Podstawowe objawy chorobowe jakie towarzyszą temu stanowi to zazwyczaj występowanie uczucia pieczenia oraz, jak to najczęściej określają pacjenci – palenie w gardle. Co warto zauważyć na takie kwaśne odbijania i długotrwałe uczucie kwasów w przełyku lub żołądku narzekają zwykle osoby, które są chore na wrzód żołądka i zapalenie żołądka.
Może więc wystąpić sytuacja, iż nie wiemy, że objawy te świadczą o chorobie, na którą nie wiemy, że zapadliśmy. Dodatkowym symptomem jest nadal występujący apetyt. Ponadto osoby cierpiące na tę dolegliwość zwaną także zgagą, zwykle po spożyciu pokarmu odczuwają swego rodzaju gniecenie w żołądku. Powszechne są też relacje określające ten stan uczuciem powracania jedzenia do przełyku.
Często też pojawiają się nudności. Jest to o tyle uciążliwe schorzenie, że dotyczy wszak jednej z podstawowych czynności biologicznych człowieka, czyli odżywiania. Uciążliwe objawy pojawiają się po spożyciu określonych pokarmów i płynów, toteż przyjemność jaką oferuje nam zmysł smaku wyraźnie zaczyna zanikać. Zastanawiamy się w końcu podczas posiłku czy aby zaraz nie dostaniemy zgagi. Przy zaobserwowaniu wymienionych objawów najlepiej jest się udać do lekarza rodzinnego, który podejmie decyzję, czy kierować nas dalej do specjalisty, czy też zaleci lżejszy rodzaj leczenia.
Nadkwasota – dieta
Tak czy inaczej na pewno konieczne będzie zastosowanie specjalnej diety, według której będziemy musieli ustalić swój jadłospis. Zazwyczaj dieta jaką się zaleca to najogólniej mówiąc ograniczenie spożywania produktów zbożowych, kawy ziarnistej oraz mocnej herbaty. Jeśli chodzi o tłuszcze to należy ich używać w stanie płynnym. Należy także pamiętać o unikaniu smażonych mięs. Są to ogólne rady, toteż najlepszym wyjściem będzie konsultacja z dietetykiem.
Nadkwasota – przyczyny
Jeśli natomiast chodzi o przyczyny występowania zjawiska określanego jako nadkwasota to głównym powodem jest tu cofanie się kwaśnego soku żołądkowego, zwane inaczej zarzucaniem lub refluksem. Sok ten wraca z powrotem do przełyku wbrew perystaltyce (jest to aktywność motoryczna w przewodzie pokarmowym powodująca przesuwanie się pokarmu z przełyku aż do jego końcowego odcinka, czyli do odbytnicy). Ponadto trzeba wskazać, że refluks może w pewnych przypadkach występować jako podłoże napadów astmatycznych i dolegliwości laryngologicznych takich jak nawracający uporczywy kaszel.
Tak czy inaczej, według podawanych przez chorych informacji dolegliwości odczuwane są w większości przypadków za mostkiem i w nadbrzuszu. Natomiast w skrajnej postaci odczuwanie dyskomfortu może promieniować do szyi, gardła, krtani, kąta żuchwy, a nawet bocznych części klatki piersiowej. Obok wymienionych już pokarmów, które mogą stanowić przyczynę występowania zgagi trzeba też wyliczyć alkohol, który zwiększa wydzielanie kwasu solnego, colę i inne zawierające kofeinę napoje gazowane, ponieważ kofeina właśnie wykazuje działanie podobne do histaminy, która z kolei zwiększa wydzielanie żołądkowe. Inne pokarmy to czekolada, owoce cytrusowe i soki, które powodują zakwaszenie, pomidory, mięta, ostre przyprawy a także na przykład ciasto drożdżowe, szczególnie jeśli nie jest pierwszej świeżości.
Reasumując – schorzenia tego nie należy bagatelizować. Jeśli chodzi o leczenie to, jak wykazały prowadzone szeroko badania medyczne uniesienie głowy w pozycji leżącej skutecznie zapobiega zgadze. Zwykle unikać należy pewnych rodzajów pokarmów przed zaśnięciem, aby uniknąć wywoływania występowania napadów zgagi. W farmakologii stosuje się leki zobojętniające kwaśną treść żołądkową o szybkim, lecz krótkotrwałym działaniu, lub te z grupy antagonistów receptorów H2, np. famotydyna i ranitydyna, a leki z grupy inhibitorów pompy protonowej, m.in. pantoprazol, omeprazol.
Was this helpful?
0 / 0