Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi 15-18 mg. Wzrasta u młodych dziewcząt, kobiet w ciąży, karmiących piersią, a także podczas miesiączki. Żelazo jest pierwiastkiem koniecznym do syntezy hemoglobiny, która wchodzi w skład krwinek czerwonych. Niedobór żelaza najczęściej powoduje niedokrwistość, czyli anemię.
Niedobór żelaza – objawy – bladość skóry, – owrzodzenia śluzówek i języka, – zmęczenie, – apatia, – brak apetytu, – nudności, – wrażliwość na zimno, – trudności w koncentracji, – wypadanie włosów,
– łamliwe paznokcie.
Niedobór żelaza – przyczyny
• Utrata krwi:
– krwawienia maciczne (mięśniaki, zaburzenia hormonalne, poronienia), – krwawienia z przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, wrzodziejące zapalenie jelit, żylaki przełyku), – nawracające krwawienia w przebiegu krwawiączki, – nadmierne oddawanie krwi przez zawodowych krwiodawców, – rzadziej krwawienie z nosa.
• Nieprawidłowe wchłanianie żelaza z pokarmu:
– stany po resekcji żołądka, – żołądkowa przepuklina przeponowa (z utratą krwi).
• Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo:
– liczne ciąże i porody, – okres szybkiego wzrostu.
• Niedostateczne dostarczanie żelaza:
– dieta uboga w żelazo,
– nieprawidłowe łaknienie lub brak łaknienia.
Niedobór żelaza – leczenie: – usunięcie przyczyny niedoboru żelaza (leczenie krwawiącego wrzodu, żylaków itp.), – doustne podawanie przetworów żelaza, – pozajelitowe leczenie preparatami żelaza w przypadku złej tolerancji leków doustnych,
– przetaczanie krwi, gdy istnieje pilna potrzeba wykonania zabiegu operacyjnego.
Źródła żelaza w diecie: – czerwone mięso jest najlepszym źródłem żelaza. Jeśli ktoś go nie jada, powinien spożywać: – warzywa liściaste, – produkty pełnoziarniste, – warzywa strączkowe (groch, fasola, soczewica), – nieoczyszczony cukier (melasa), – suszone śliwki i figi, – orzechy – w 100g orzechów włoskich jest 1,8mg żelaza, – wątróbka i nerki – w 100g smażonej wątróbki jest 22mg żelaza,
– jaja.
Czynniki wspomagające przyswajanie żelaza: – witamina C, – witamina E, – kwas foliowy, – fosfor.
Dlatego należy spożywać ciemnozielone warzywa, ser, owoce morza. Pomocne są też zioła:
– kozieradka – utrzymuje w organizmie odpowiedni poziom żelaza, – lucerna – powoduje wzrost poziomu hemoglobiny we krwi, a dodatkowo oczyszcza krew, – pokrzywa – jest źródłem żelaza i witaminy C, dostarcza chlorofilu, który odpowiada za produkcję hemoglobiny,
– szczaw kędzierzawy – pomaga szybciej wchłaniać żelazo i zwiększa poziom hemoglobiny.
Czynniki niszczące: – kwas taninowy (herbata), – fityniany (bób), – szczawiany (szpinak, rabarbar), – fosforany (napoje gazowane, dodatki do żywności), – duże ilości cynku,
– białka sojowe.
Tylko około 10 % spożywanego żelaza jest wchłaniane i przekazywane do krwi. Sama dieta więc czasem nie wystarcza. W przypadku uporczywego niedoboru żelaza konieczne bywa uzupełnienie jej preparatami z żelaza. Należy: – zażywać je między posiłkami, – popijać sokiem pomarańczowym lub innym napojem zawierającym witaminę C, która zwiększa przyswajanie żelaza, – przyjmować je w formie chelatowej, dzięki czemu pierwiastki są zmieniane w związki łatwiej przyswajalne przez organizm,
– nowoczesne preparaty żelaza, obok chelatu tego mikroelementu, zawierają witaminę C i bioflawonoidy, np. Chela-Ferr Forte, Folik, Floradix Żelazo, Ascofer, Biofer Folik.
Was this helpful?
0 / 0