Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Nietolerancja pokarmowa – co to takiego?
Nietolerancja pokarmowa to z pewnością nie jednoznaczny problem jak inne znane nam dolegliwości. Należy do bardziej kontrowersyjnych obszarów medycyny, a niektórzy nawet uważają, że problem nietolerancji pokarmowej nie jest istotny dla organizmu, a według wielu zupełnie nie istnieje. Nietolerancja pokarmowa nie zagraża życiu człowieka, jednak w dużym stopniu je komplikuje. Nietolerancja pokarmowa powoduje o wiele wolniejszy typ reakcji na pokarmy spożywane przez nas, doprowadza do stanów zapalnych chorób jak IBS, migrena, kłopoty skórne lub artretyzm. Trudno dziś powiedzieć czy tolerancja pokarmowa jest przyczyną jakiejś przewlekłej choroby, a także które pokarmy są za nią szczególnie odpowiedzialne. Zdarza się, że osoby z nietolerancją pokarmową mają wiele objawów jednocześnie co utrudnia interpretację i postawienie diagnozy.
Nietolerancja pokarmowa – objawy Pojawiają się wiele godzin po spożyciu posiłku lub dopiero następnego dnia od jego spożycia. Najczęściej występujące objawy u chorych to: – osłabienie, – uczucie sytości, – zmęczenie które nie ustępuje, – zaburzenia jelit, – zaburzenia skóry, – migrena,
– bóle głowy.
Nietolerancja pokarmowa – przyczyny Na powstanie nietolerancji pokarmowej może wpłynąć wiele czynników, a między innymi: • Nowoczesny tryb życia, a mianowicie częste stosowanie tych samych produktów. • Produkty spożywane w pośpiechu. • Brak odpowiednich enzymów potrzebnych do trawienia pokarmu. • Wpływ substancji chemicznych występujących w produktach naturalnych np. kofeina, czekolada, ser czy truskawki oraz wiele innych. • Dodatki spożywcze jak siarczan, który pozwala produktom na dłuższa datę ważności.
Na nietolerancję pokarmową chorują zarówno dzieci jak i dorośli. Z tego względu iż jej objawy są tako mało charakterystyczne i występują w różnych etapach, trudno je zdiagnozować i podjąć jakiekolwiek kroki. Badania wykazują iż na nietolerancję pokarmową choruje około 45% ludności, większość nie zdając sobie z tego sprawy.
Nietolerancja pokarmowa – leczenie
Aby móc w 100% zdiagnozować, że występujące objawy w naszym przypadku oznaczają nietolerancję pokarmową warto zacząć od prowadzenia dziennika żywnościowego oraz przestrzegania podstawowej i stałej diety. Dokładne zapisy pozwolą nam zbadać powód naszego złego samopoczucia, wyeliminowanie z diety szkodzących nam składników oraz poprawienie naszego samopoczucia. Nie wykluczajmy na ślepo wszystkich kolejno składników z naszej diety, gdyż wtedy nasze samopoczucie z pewnością się nie polepszy, organizm nie otrzyma potrzebnych mu witamin, a my będziemy słabi i głodni. Prowadzenie dziennika to najlepsze rozwiązanie i z pewnością najskuteczniejsze, pozwalające na postawienie trafnej diagnozy i wykluczenie z diety nie przypadkowych, a szkodzących na produktów.
Was this helpful?
0 / 0