Olej z pestek dyni

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Olej z pestek dyni to nic innego jak tłoczone na zimno nieprażone pestki z dyni. Powstaje z nich olej o barwie ciemnozielono- brązowej, o bardzo ciekawym zapachu orzechów oraz niesamowitym smaku. Jest lekkostrawną odmianą oleju, ze względu na zawarte w nim kombinacje kwasów tłuszczowych nienasyconych. Olej z pestek dyni pochodzi z Syrii oraz Ameryki Południowej i Północnej.

Olej z pestek dyni – zastosowanie

Olej z pestek winogron stosuje się nie tylko do masażu czy pielęgnacji swojego ciała. Olej z pestek dyni znalazł swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest stosowany do każdego typu skóry, jednak szczególnie zalecany dla skóry suchej, przesuszonej lub łuszczącej się, a także dojrzałej. Z pewnością wiele Pań zaskoczę ale olej z pestek dyni używany jest również do likwidacji rozstępów. Używany jako dodatek do olejków do masażu, bądź kremów i peelingów. Nie tylko doskonale nawilża ale również natłuszcza i wygładza skórę. Dzięki dużej ilości potasu w swoim składzie, doskonale oczyszcza skórę i sprawia, że staje się rozjaśniona i świeża. Używany do masażu w połączeniu z innymi olejami np. roślinnym.

Olej z pestek dyni – działanie Olej z pestek dyni ma bardzo duże działanie na organizm ludzki. 1. Działa harmonizująco na układ naczyniowy, pomagając w regulacji naczyń obwodowych. 2. Poprawia wzrok i słuch. 3. Reguluje pracę krwiobiegu miednicy. 4. Poprawia pracę serca oraz naczyń wieńcowych. 5. Leczy oparzenia skórne. 6. Likwiduje stany zapalne kręgosłupa oraz stawów. 7. Pomaga w leczeniu alergii skórnych. 8. Poprawia układ trawienny, likwidując z niego pasożyty i florę bakteryjną. 9. Leczy stany zapalne górnych dróg oddechowych. 10. Pomaga w walce z depresją oraz osłabieniem stanu psychicznego. 11. Oczyszcza i wzmacnia organizm.

12. Wzmaga apetyt u dzieci.

Olej z pestek dyni – właściwości Właściwości oleju z pestek dyni to głównie około 80% kwasów tłuszczowych, które odgrywają tu najważniejszą rolę. Są to kwasy nienasycone, a aż ich 60% jest kwasami wielokrotnie nienasyconymi. Jak nam wiadomo są to kwasy niezbędne dla ludzkiego organizmu, bardzo ważnym elementem pozwalającym na odbudowę witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Spełniają również ważną rolę transportową enzymatycznych reakcji. W skład oleju z pestek dyni wchodzą: – Kwas linolowy, – Kwas oleinowy, – Kwas palmitynowy, – Inne kwasy tłuszczowe, – Witaminę E, – Witaminę B1, – Witaminę B2, – Witaminę B6, – Witaminy A, C i D, – Beta- karoten, – Potas, – Cynk, – Selen, – Fitosterole, – Skwalen, – Cytrulinę, – Kukurbitynę,

– Fitosteryny.

Olej z pestek dyni – dawkowanie Jak stosować olej z pestek dyni? Zazwyczaj stosowanie zaleca lekarz. Najczęstsze proporcje dawkowanie oleju z pestek dyni to dwa razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty w odstępie od posiłku około 30 minut. Stosować należy rano i wieczorem. Przed zastosowaniem warto dokładnie wypłukać jamę ustną.

W przypadku dzieci do lat 9, podajemy tylko jedną łyżeczkę do herbaty dziennie, jednak możemy również podawać jako dodatek do surówek bądź sałatek. Chcąc uodpornić dzieci można olej z pestek dyni podawać w formie kropli do nosa, podawanych około 4 razy dziennie po jednej kropli.

Was this helpful?

0 / 0