Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK
Olej z pestek winogron dla większości z nas nie różni się zbytnio od pozostałych olejów. Niewiele osób kupując olej wybiera ten zdrowy. Wszyscy kupują klasyczny olej do smażenia omijając pozostałe ze względu na wyższą cenę. Jednak cena de facto nie jest dużo wyższa, a oleje o wiele zdrowsze. Sam tłuszcz jest bardzo ważny i istotny dla naszego organizmu. Co najważniejsze – wzmacnia nasz organizm dostarczając mu witamin A, D, E, K oraz kwas linolowy, którego olej z pestek winogron posiada najwięcej.
Olej z pestek winogron – właściwości
Olej z pestek winogron jest doskonały na obniżanie cholesterolu i uzupełnianie zapasów pozytywnego cholesterolu co chroni serce przed chorobami. Poza tym jest doskonałym źródłem witaminy E. Często występuje jako składnik w kremach czy kapsułkach odmładzających.
Olej taki nie tylko wspomaga odchudzanie i jest zdrowy, ale w przeciwieństwie do pozostałych doskonale smakuje. Powstanie oleju z pestek winogron powstaje dzięki tłoczeniu mechanicznemu i rafinowaniu. Olej ten jest technicznie rafinowany w celu zachowania naturalnego charakteru organoleptycznego oraz zawartych w nim witamin z grupy A, E oraz B6. W swoim składzie zawiera również największa ilość kwasu linolowego. Duży udział w procesie tworzenia bierze udział tokoferoli, które nadaje mu samo ochronę i pozbawia go wrażliwości, co pozwala na jego brak dodatkowej stabilizacji.
Olej z pestek winogron nie posiada kwasów omega-3, ma za to w swoim składzie posiada sporą ilość wielonienasyconych kwasów omega-6. Zdania co do przydatności oleju z pestek winogron do smażenia są podzielone. Niektórzy uważają, iż olej ten nie bardzo nadaje się do smażenia, inni zaś uważają iż doskonale nadaje się nie tylko do smażenia, ale także do sałatek, pieczenia i gotowania. Cóż, najlepiej byłoby wypróbować go osobiście i ocenić, gdyż każdy posiada własny gust i smak. Co ważne, olej z pestek winogron posiadając niską wartość tłuszczów nasyconych oraz wysoki poziom tłuszczów wielonienasyconych, jest bardzo naturalnym lekiem zapobiegającym miażdżycy i chorobom serca.
Olej z pestek winogron do smażenia
Największą zaletą oleju z pestek winogron jest zachowanie wszystkich wartości oraz naturalnego smaku przez potrawy. Olej z pestek winogron jest produktem ekonomicznym w szczególności jeśli porównamy go do innych olejów, gdyż posiada najwyższą temperaturę dymienia i zapłonu, około 250°C. Być może wiele osób uważa iż olej ten nie nadaje się do smażenia, ponieważ nie wiedzą do jakiej temperatury może być doprowadzony. Doskonale się na nim smaży do 180°C, zaś używając np. oleju z oliwek, smażąc w takiej temperaturze moglibyśmy doprowadzić do pożaru na naszej patelni, tworzącego żywy ogień.
Olej z pestek winogron to produkt ekologiczny i naturalny. Tworzony zazwyczaj z pestek winogron, które pozostały podczas produkcji wyciskanego soku, przetwarzanego na wino. Proces tłoczenia jest bardzo prosty i nie wymaga specjalistycznych przyrządów ani też używane do niego owoce nie wymagają ludzkich udoskonaleń.
Was this helpful?
0 / 0